Proti intervenci v Sýrii se vedle Ruska a Číny vyslovily i země Latinské Ameriky

Damašek/Peking/Washington – K mezinárodní mobilizaci proti ohlašovanému vojenskému zásahu Západu v Sýrii vyzval oficiální čínský tisk. Čínské ministerstvo zahraničí také varovalo před zasahováním do vyšetřování údajného chemického útoku z 21. srpna, které u Damašku vedou experti OSN. Peking a Moskva od začátku syrské krize blokují v Radě bezpečnosti OSN zvyšování tlaku proti Damašku a vojenský zásah proti Sýrii odmítla také skupina zemí Latinské Ameriky. Odvetou v případě intervence pohrozili Spojeným státům i syrští hackeři SEA.

USA, Británie a Francie obviňují síly syrského prezidenta Bašára Asada, že 21. srpna zaútočily chemickými zbraněmi proti civilistům a stovky jich přitom zabily. Damašek toto tvrzení odmítá. Americký prezident Barack Obama ve středu řekl, že Spojené státy dospěly k závěru, že útok měla na svědomí syrská vláda; zatím se ale prý nerozhodl, jaká bude jeho reakce.

Inspektor OSN v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Mezinárodní společenství by mělo být trpělivější a nenechat se balamutit americkými zpravodajskými službami,“ napsal pod titulkem Žádná omluva pro údery čínský deník China Daily. Zásah bez mandátu OSN by podle něj jen zhoršil situaci v arabské zemi. „Světové síly, které jsou proti vojenské intervenci, by se měly spojit a zabránit tomuto západnímu útoku v Sýrii,“ uvedl čínský list Global Times. V případě takového útoku by podle něj tyto síly měly otevřeně podpořit Damašek. „Je nutné, aby Rusko a Írán počítaly s přímou vojenskou pomocí (syrskému režimu),“ dodal list.

Skupina latinskoamerických zemí je proti intervenci

„Útok proti Sýrii by měl velmi vážné následky pro oblast Blízkého východu, která je již tak neklidná,“ uvedlo v prohlášení kubánské ministerstvo zahraničí. Podle něj by se jednalo o porušení principů OSN a mezinárodního práva. Podobně se vyjádřily také Ekvádor, Bolívie, Venezuela a Brazílie. Brazílie nepodpoří vojenskou intervenci v Sýrii bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, prohlásilo brazilské ministerstvo zahraničí. Jednalo by se podle něj o porušení mezinárodního práva a Charty OSN.

ČR zatím rezervovaně

Česko se zatím k případnému útoku na Sýrii staví rezervovaně - diplomati preferují mírové řešení. S postojem ministerstva zahraničí souhlasí i politici. Podle předsedy vlády v demisi Jiřího Rusnoka není pro vojenskou akci dostatek důkazů. O zapojení Česka bude dál jednat.

Premiér v demisi Jiří Rusnok k případné intervenci:

„Zdaleka ne celá Severoatlantická aliance žádá tento útok. Ten se dnes neopírá o žádný právní základ. To je pro nás alfa a omega. My samozřejmě nezměníme svět. Když se velmoci rozhodnou k nějaké akci, asi tomu nezabráníme.“

Útok nemá podporu veřejnosti v USA ani v Británii

Případný zásah proti Sýrii nemá podporu veřejnosti ani ve Spojených státech ani ve Velké Británii. Podle odpůrců není Západ v přímém ohrožení a ostřelování Sýrie nemusí situaci nijak posunout. V Londýně se proti útoku demonstrovalo. „Jsem tu, protože nechci vidět Británii v další válce na Blízkém východě. Myslím, že by to mělo pro region hrozivé důsledky. Bylo by to jako přilévat olej do ohně,“ vysvětlila jedna z demonstrantek. Zastánci naopak tvrdí, že nečinnost by použití chemických zbraní de facto legalizovala. Obama proto prosazuje krátký a dobře připravený varovný úder na konkrétní vojenské cíle. S minimálním ohrožením amerických vojáků i syrských civilistů.

Syrští hackeři hrozí USA odvetou

Pokud USA zaútočí na Sýrii, musí počítat s odvetou v podobě kybernetického útoku, který chystá hackerská skupina, jež si říká Syrská elektronická armáda (SEA). Na kybernetickou hrozbu upozornili i bezpečnostní odborníci, SEA svou pohrůžku zaslala do redakce Reuters.

SEA je loajální režimu v Damašku, těží z podpory Íránu a má za sebou několik ze svého pohledu úspěšných akcí. Nejnověji tento týden narušila internetové stránky listů The New York Times a Huffington Post. Nejničivější akcí SEA bylo narušení twitterového účtu agentury Associated Press, jímž skupina v dubnu vysílala fiktivní zprávy o explozích v Bílém domě. Velmi rychle to narušilo operace na burzách, na nichž se odepsalo přes 100 miliard dolarů.

Protest proti válce v Sýrii
Zdroj: ČTK/ZUMA/Andrew Parsons