Ohledně Krejčířova vydání do ČR by se mělo rozhodnout v řádu týdnů

Johannesburg – Za několik týdnů by měl padnout verdikt ohledně vydání Radovana Krejčíře do Česka. Obhájci uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře to uvedli na okraj soudního líčení, které dnes pokračovalo za Krejčířovy účasti ve městě Kempton Park nedaleko jihoafrického Johannesburgu. Případ se podle obhajoby má vyřešit po ukončení odvolacího řízení ohledně Krejčířovy zamítnuté žádosti o azyl v JAR. Soud dnes odročil jednání na 12. září, kdy podle Krejčíře padne rozsudek. Podnikatel uvedl, že se vynesení rozsudku zúčastní.

Uprchlý Čech je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přijel ze Seychel s falešným pasem. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. V ČR ho soud loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Jihoafričtí reportéři psali během soudu vzkazy na sociální síť Twitter. Podle jednoho z nich Krejčíř u soudu tvrdil, že ve své vlasti je stíhán proto, že se snažil odhalit v ČR korupci. Nakonec prý utekl ze Seychel po upozornění, že má být zavražděn. Do JAR přišel s cílem získat zde azyl. Podle dalšího z novinářských tweetů Krejčíř zopakoval své dřívější tvrzení, že se dostal do nemilosti české vlády poté, co půjčil peníze muži, který se později stal premiérem, tedy Stanislavu Grossovi.

Jihoafrický soud řešil žádost o Krejčířovo vydání již několikrát. Podnikatel by chtěl v zemi zůstat, proto zde požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, on se ale proti tomu odvolal a stále čeká na výsledek. Obžaloba trvá na tom, aby extradiční řízení před soudem přesto pokračovalo, obhajoba naopak tvrdí, že je potřeba vyčkat na rozhodnutí ohledně azylu.

V posledních několika týdnech se kolem českého podnikatele v JAR odehrálo několik incidentů. Přežil údajný pokus o vraždu a někdo vykradl jeho zastavárnu. Jihoafrická média Krejčíře spojují s místním podsvětím a několika vraždami jeho spolupracovníků.