Bojkotujte Watersovu Zeď, vyzývají němečtí Židé

Düsseldorf (Německo) - Židovská obec v německém Düsseldorfu vyzývá k bojkotu koncertů Rogera Waterse na turné The Wall. Show zakládajícího člena slavných Pink Floyd prý připomíná nacistickou propagandu a obsahuje antisemitské scény, Waters to ale odmítá. „Roger Waters je pouhým duševním žhářem, jemuž se v našem městě nesmí dostat sluchu,“ prohlásil šéf místní židovské obce Michael Szentei-Heise. Devětašedesátiletý Waters se svým programem The Wall brázdí Evropu od loňského roku a 7. srpna vystoupil také v Praze.

Židovské obce Watersovi vytýkají především to, že na koncertech se ve vzduchu vznáší prase mimo jiné s Davidovou hvězdou. Kontroverzní nafukovací prase Waters ukázal od roku 2010 na téměř 200 koncertech. „Celá scénická dekorace vyvolává jednoznačné asociace na říšské stranické sjezdy a propagandu NSDAP,“ řekl Szentei-Heise. Waters vystupuje v koženém kabátě s černo-rudou páskou na paži. „Nahání to strach, když představení navštěvují desetitisíce lidí a navzdory antisemitské a národně-socialistické symbolice na hudbu Rogera Waterse slaví, tancují a tleskají,“ dodal Szentei-Heise.

Židé protestovali proti vystoupení britského rockového hudebníka například už v Belgii. Waters se pak proti nařčení z antisemitismu bránil v otevřeném dopise z počátku srpna. Zdůraznil, že používá i jiné symboly jako krucifix, srp a kladivo či loga firem. Má prý také mnoho židovských přátel a jeho snacha je židovského vyznání. Připomněl také, že jeho otec padl v roce 1944 jako britský voják v boji proti nacistům v Itálii.

Je však také známo, že Waters je ostrým kritikem izraelské politiky. V otevřeném dopise umístěném na propalestinském webu Electronic Intifada nedávno rockové hvězdy z celého světa vyzval ke kulturnímu bojkotu Izraele za to, co označuje za „zločiny apartheidu a etnických čistek“ páchané židovským státem. Waters se několik let aktivně účastnil akcí hnutí BDS, které bojuje proti normalizovaným vztahům se židovským státem. V roce 2006 nasprejoval protestní nápisy na bezpečnostní bariéru, kterou Izrael vybudoval na hranici s palestinským západním břehem Jordánu.