V Egyptě zatýkali novináře a představitele Muslimského bratrstva

Káhira – Egyptská policie dnes zatkla další dvě významné postavy Muslimského bratrstva. Jedním z nich je Muhammad Baltagí, který byl na seznamu hledaných osob kvůli podněcování násilných protestů. V Egyptě dnes navíc kvůli údajné podpoře islamistů zadrželi i čtyři novináře z televizní stanice Al-Džazíra.

Policie v minulých týdnech pozatýkala desítky významných členů bratrstva včetně jeho duchovního vůdce Muhammada Badího. Na dopadení Baltagího byla dokonce vypsána odměna. Policisté jej dnes zatkli spolu s někdejším ministrem práce v islamistické vládě sesazeného prezidenta Muhammada Mursího Chálidem Azhárím. 

Baltagí se tento týden objevil na obrazovkách katarské televize Al-Džazíra, kde vyzval Egypťany, aby se připojili k pátečním demonstracím proti vládě dosazené armádou. 

Televizní stanice Al-Džazíra dnes oznámila, že Egypťané zadrželi čtyři jejich novináře v Káhiře. Již v úterý policie zatkla korespondenta Wayna Haye, kameramana Adila Bradlowa a další dva jejich spolupracovníky. Stanice zatýkání nazvala „kampaní proti televizi“. Egyptská dočasná vláda televizi obviňuje z toho, že je zaujatá ve prospěch svrženého prezidenta Muhammada Mursího, což Al-Džazíra odmítá. Ve svém dnešním prohlášení televize vyzvala k propuštění všech svých zaměstnanců.   

Bratrstvo protestuje proti současnému režimu od červencového sesazení prezidenta Mursího armádou. Policie v posledních týdnech zatýká jeho prominentní členy s odůvodněním, že podněcují násilí, při němž zahynuly stovky lidí. Stejně jako exprezidenta Mursího čeká vůdce islamistického hnutí soud. Bratrstvo chce bez ohledu na represi pokračovat v protestech.