Britská policie smí zkoumat dokumenty zabavené v kauze Snowden

Londýn – Mimosoudní dohody dosáhli s britskou policií právníci Davida Mirandy, přítele novináře listu The Guardian, píšícího články o spolupracovníkovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi. Podle dohody nyní může policie zkoumat dokumenty, které Mirandovi zabavila a které pocházejí právě od Snowdena.

Partnera novináře Glenna Greenwalda zadržovala policie při mezipřistání z Berlína do Ria de Janeira 18. srpna několik hodin na londýnském letišti Heathrow na základě protiteroristického zákona. Nakonec ho propustila, ale ponechala si jeho notebook, telefon, cédéčka a paměťové karty. Po této kauze šéfredaktor listu Alan Rusbridger oznámil, že jej před měsícem kontaktovali vysocí vládní úředníci a pod pohrůžkou soudního stíhání ho nutili ke zničení citlivých údajů získaných od Snowdena. Likvidaci příslušných datových disků pak údajně přihlíželi i lidé od tajných služeb.

Soud po incidentu s Mirandou povolil vyšetřovatelům prozkoumat jeho dokumenty a vyšetřit jeho případné vazby na terorismus. Zároveň ale úřadům nařídil, aby do 30. srpna prokázaly, že v dokumentech o tom důkazy existují a že jejich zkoumání má chránit bezpečnost státu.

Před zahájením dnešního soudního jednání Mirandův obhájce soudu řekl, že jedná s policií a že se „podařilo dosáhnout dohody“. Miranda podle něj k celé věci přistupuje pragmaticky a rozhodl se zaměřit na říjnové slyšení, které má posoudit jeho stížnost na zadržení na Heathrow. Miranda tvrdí, že jeho devítihodinové zadržení a výslech při mezipřistání z Berlína do Rio de Janeira je zneužitím protiteroristického zákona.

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden se skrývá v Rusku, kde získal dočasný azyl. V USA mu hrozí stíhání za vyzrazení tajného programu Prism sledujícího telefonickou a internetovou komunikaci. The Guardian otiskl několik materiálů na základě Snowdenových odhalení.

Šéf amerických rozvědek slíbil více informací

Reakcí na odhalení globálního špionážního programu Národní agentury pro bezpečnost (NSA) se zdá být i nejnovější oznámení šéfa amerických výzvědných agentur Jamese Clappera, který přislíbil každoročně zveřejňovat „všeobecný přehled“ o počtu příkazů nového tajného soudu pro dohled nad tajnými službami i o počtu sledovaných lidí. Prezident Barack Obama nedávno oznámil, že hodlá posílit transparentnost činnosti bezpečnostních složek.

„V tomto rámci, ředitel (Clapper) v dohodě se zpravodajskými službami rozhodl, že se budou každoročně zveřejňovat všeobecné informace (o sledovacích programech),“ praví se v komuniké. Podle něj by se měl zveřejňovat počet soudních povolení ke sledování i počet objektů tohoto sledování za uplynulých 12 měsíců. Kupříkladu může jít o soudní příkazy internetovým operátorům poskytovat tajným službám v rámci protiteroristického boje údaje týkající se elektronické pošty či chatování cizinců. „Naše možnosti debatovat o těchto aktivitách je omezena potřebou chránit zdroje a metody zpravodajství, abychom nepomáhali našim nepřátelům vyhnout se odhalení,“ upozornil Clapper podle komuniké.