V Egyptě vyšli přívrženci Mursího do ulic

Káhira - Tisíce příznivců svrženého prezidenta Muhammada Mursího vyšly v Káhiře do ulic. Demonstrace se konají i v dalších egyptských městech. Armáda je v pozoru, v centru Káhiry vojáci uzavřeli přístup k velkým náměstím včetně Tahríru. Uzavřena je i mešita na Ramsesově náměstí, kde v minulosti přívrženci Mursího tábořili. Dnes při střetech táborů pro a proti Mursímu zemřelo šest lidí.

Demonstrace byly poklidnější, i přesto byl ale dnešní protest dosud největším po několika dnech relativního klidu. Ten zavládl po násilných střetech s armádou, při kterých přišlo o život na 900 lidí. Následně vláda zadržela mnoho představitelů Muslimského bratrstva. 

Hned po dnešních modlitbách vyšlo asi 500 demonstrantů do ulic v centru Káhiry. Na dění dohlíželi vojáci spolu s policejními těžkooděnci v neprůstřelných vestách. Nijak nezasahovali, jen protestujícím zablokovali přístup na jeden z mostů přes řeku Nil. 

Podobné pochody se konaly i v Alexandrii, Suezu či Port Saídu. I když zprvu vše probíhalo bez problémů, nakonec se objevily ojedinělé incidenty a armáda použila proti protestujícím v Káhiře slzný plyn. Rovněž přišlo o život šest lidí, egyptské úřady ale neupřesnily, co smrt Egypťanů zapříčinilo. Asi dvacet demonstrantů bylo zadrženo.     

Vydáno pod