Nehorázný nesmysl, tvrdí Putin o americkém obvinění Damašku

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin označil americké obvinění Damašku z užití chemických zbraní za „nehorázný nesmysl“. Spojené státy požádal o předložení jasných důkazů v Radě bezpečnosti OSN, jinak prý americké stanovisko neobstojí. Vybídl také amerického prezidenta, aby jakožto nositel Nobelovy ceny za mír pomyslel na příští oběti případné intervence v Sýrii. Za lživá a nepodložená označil americká tvrzení také syrský režim, který důkazy USA odmítá akceptovat. Mají prý pouze ospravedlnit připravovanou americkou agresi.

„Za situace, kdy syrská armáda (vládní vojska) je v ofenzivě, je nehoráznou hloupostí hovořit o tom, že syrská vláda použila chemické zbraně,“ prohlásil Putin a připomněl, že právě Damašek žádal mezinárodní společenství o prověření případů, kdy chemické zbraně použili povstalci, ale to se bohužel nestalo.

Teď jsou vládní vojska dokonce v ofenzivě. „Proto jsem přesvědčen, že nejde o nic více než o provokaci ze strany těch, kdo chtějí zatáhnout do syrského konfliktu další země a získat podporu od nejsilnějších účastníků mezinárodního života, především USA,“ řekl Putin s tím, že případný vojenský zásah by pomohl právě povstalcům a jejich „sponzorům“.

Vladimir Putin:

„Syrská vládní vojska útočí, takzvaní povstalci jsou v těžké situaci, protože nemají takové zbraně jako vládní vojska, chybí jim letectvo, obrněná technika, moderní rakety a dělostřelectvo. Co je třeba udělat pro sponzory takzvaných povstalců a pro ty, kdo stojí za sponzory? Pomoci zaplnit mezeru ve schopnostech povstalců. Východisko je jen jedno: sami zasadit údery. Jestli k tomu dojde, bude to krajně smutné.“

Britský parlament si zachoval zdravý rozum. A co nositel Nobelovy ceny za mír?

Inspektoři OSN dnes brzy ráno opustili Damašek a dorazili do Libanonu. Vzorky z místa útoku nyní putují do laboratoří. Ruská média předpokládají, že odjezd inspektorů ze Sýrie zvyšuje pravděpodobnost americké vojenské operace. Podle ruské diplomacie by jakákoliv americká vojenská intervence proti Sýrii s pominutím Rady bezpečnosti OSN byla považována za „akt agrese“.

Hlasování britského parlamentu proti zásahu v Sýrii podle Putina vypovídá o tom, že mezi západními politiky jsou tací, kteří se řídí zdravým rozumem. Ruský prezident navrhl, aby se o situaci v Sýrii hovořilo na summitu G20, který se uskuteční koncem příštího týdne v Petrohradu. Putin vybídl Obamu, aby jako nositel Nobelovy ceny za mír pomyslel na příští oběti případné intervence v Sýrii.

  • Podle USA zemřelo při útocích 1429 lidí, včetně 426 dětí.
  • Zpráva amerických zpravodajských služeb údajně potvrdila, že za útoky stál syrský režim.
  • Barack Obama o vojenském zásahu stále nerozhodl, zvažuje možnosti.
  • Inspektoři OSN dokončili sběr vzorků na místech, kde došlo k chemickému útoku.
  • BBC zveřejnila záběry z útoku syrského letectva, které podle svědků shodilo v úterý zápalnou bombu na školu poblíž Aleppa.
  • Washington zvažuje, zda v Sýrii udeří sám poté, co britští poslanci intervenci odmítli.
  • Pro vojenský zásah se kromě USA zatím vyslovila Francie a Turecko.

Damašek obvinil USA z pokusu ospravedlnit svou agresi

Americký ministr zahraničí John Kerry v pátek prohlásil, že USA jsou si na základě informací, které získaly tajné služby, jisté, že chemický útok 21. srpna u Damašku podnikl syrský režim. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim označil údajné americké „důkazy“ za „lži a nepodložená tvrzení“. Kerryho obvinění prý jsou jen „zoufalým pokusem“ ospravedlnit „případnou agresi“.

Americký prezident Barack Obama už dříve potvrdil, že zvažuje „omezenou akci a širokou škálu možností“. Konečné rozhodnutí k zásahu vůči syrskému režimu však ještě nepřijal. Akci režimu v Damašku považuje za ohrožení bezpečnosti Spojených států. „Svět nemůže přijmout plynové útoky na ženy a děti,“ řekl Obama.

Barack Obama:

„Jsme stále v procesu plánování. Konzultace s Kongresem i mezinárodním společenstvím jsou samozřejmě velmi důležité. Ale vy víte, že bych dal přednost tomu, aby mezinárodní společenství jednalo energicky.“

Výsledky testů budou za dva týdny

Více světla by do situace měly vnést výsledky práce inspektorů OSN, kteří na místě tragédie odebrali chemické vzorky, jež jsou na cestě do laboratoří. Jedním z vědeckých pracovišť, kde bude analýza probíhat, je výzkumný ústav obrany ve švédském městě Umea. Druhá laboratoř působí při Helsinské univerzitě.

Výsledky se očekávají za 14 dní. „Cílem je samozřejmě tuto analýzu urychlit, ale je jasné, že do té doby nemůžeme vyvozovat žádné závěry. Nejprve musí být vyhodnoceny všechny dostupné informace, včetně laboratorního rozboru všech vzorků,“ uvedl mluvčí OSN Martin Nesirky.

Francie a Turecko jako američtí spojenci

Obama v pátek telefonoval se svým francouzským protějškem Françoisem Hollandem. Oba státníci si potvrdili, že sdílí „stejnou jistotu“ v tom, že v Sýrii došlo k chemickému útoku a že je za něj mimo jakoukoli pochybnost odpovědný syrský režim. Právě Francie spolu s Ligou arabských zemí a Austrálií jsou faktickými spojenci USA, na něž se Obama při případné vojenské akci může spolehnout.

Také turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že mezinárodní vojenský zásah proti Sýrii by měl být zaměřen na svržení vlády prezidenta Bašára Asada. Podle Erdogana se nemůže intervence omezit na 24hodinovou operaci, při níž by po útoku následovalo stažení. „Jde o zastavení krveprolití v Sýrii a oslabení režimu do takové míry, aby se vzdal,“ řekl Erdogan, který patří mezi nejostřejší kritiky Asadova režimu.

Průzkum: Francouzi se zásahem nesouhlasí

  • 64 procent Francouzů podle průzkumu nesouhlasí s účastí své země na případném vojenském zásahu v Sýrii.
  • 54 procent respondentů nevěří, že prezident Hollande akci francouzské armádě nařídí.
  • 35 procent lidí dalo najevo obavy, že případný zásah může uvrhnout celý blízkovýchodní region do konfliktu.