Vůdce bosenských Srbů Krajišnik se vrátil z vězení jako národní hrdina

Pale (Bosna) - Bývalý významný představitel bosenských Srbů Momčilo Krajišnik opustil vězení ve Velké Británii a vrátil se do Bosny. Někdejší pravou ruku Radovana Karadžiče Mezinárodní trestní tribunál v Haagu poslal na dvacet let za mříže za to, že se během konfliktu na Balkáně v 90. letech podílel na vyhánění dalších etnických skupin z území osídlených Srby.

Pro bosenské Srby se nevrátil válečný zločinec, který si odpykal trest, ale „hrdinný syn Srbska“. Ve městě Pale Momčila Krajišnika přivítaly asi tři tisíce lidí, kteří zpívali srbské vlastenecké písně a mávali vlajkami. „Nikdy nikoho nepronásledoval, ani k tomu nevyzýval, ani žádné zločiny nekryl,“ tvrdí zarytě Milovan Cicko Bjelica, bývalý srbský poslanec a starosta města Sokolac.

Krajišnik byl jako předseda parlamentu bosenské Republiky srbské blízkým spolupracovníkem dalšího válečného zločince Radovana Karadžiče. Zadržen byl v roce 2000 a jeho proces před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu trval šest let.

Momčilo Krajišnik u haagského tribunálu
Zdroj: ČTK/AP/Bas Czerwinski

Účast na vyvražďování nesrbského obyvatelstva se mu nikdy nepodařilo prokázat, tribunál mu však za podíl na vyhnání více než sta tisíc bosenských Muslimů a Chorvatů během občanské války vyměřil 27 let vězení. Po odvolání mu pak byl trest snížen o sedm let a po odpykání dvou třetin byl propuštěn na svobodu.

Bývalý bosenskosrbský politik dorazil nejprve letadlem do Banja Luky, následně byl převezen vládním vrtulníkem do Pale u Sarajeva. „Třináct a půl roku jsem strávil ve vězení, prošel jsem čtyřmi věznicemi v Evropské unii. Někdy jsem si představoval, jaké to bude, až se vrátím domů, ale ani v nejdivočejších snech jsem si nedovedl představit takové přivítání,“ uvedl po příletu do Pale. Již před svým propuštěním Krajišnik údajně prohlásil, že právě zde chce žít a pracovat na čerpací stanici, kterou vedou jeho děti.

Bývalý šéf parlamentu bosenské Republiky srbské Momčilo Krajišnik
Zdroj: ČTK/AP/Radivoje Pavicic

„Všechny, kterým jsme ublížili, bychom měli žádat o odpuštění. Neměli bychom nenávidět, ale naopak podat ruku všem, kteří si přejí usmíření,“ uvedl Krajišnik před svými stoupenci. Srbové by podle něj měli jít po dvou cestách, po cestě práce a po cestě vlastenectví. „Vlastenectví ale neznamená, že musíme druhé nenávidět,“ dodal.

Zatímco Krajišnik je na svobodě, před haagským tribunálem stojí dva další bosenští Srbové - jejich někdejší vůdce Radovan Karadžić a generál Ratko Mladić. Oba jsou obviněni z válečných zločinů a genocidy. Tribunál by měl zasedat až do roku 2016.

Momčilo Krajišnik se vrátil zpět do Bosny (zdroj: ČT24)