Slováci zkoušejí, co u nás nevyšlo – veřejné práce jako podmínka dávek

Bratislava - Sociálnědemokratická vláda slovenského premiéra Roberta Fica od příštího roku zpřísní podmínky pro vyplácení dávek v hmotné nouzi. Lidé, kteří na ně mají nárok - většinou nezaměstnaní a dospělí v rodinách s nízkými příjmy - budou muset na veřejně prospěšné práce. Systém, který zavedl tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), chvíli fungoval i u nás. Pak ho ale zrušil Ústavní soud.

Dávky v hmotné nouzi na Slovensku dělají v přepočtu 1600 korun pro samotného dospělého, rodina se čtyřmi dětmi pobírá přes 5 a půl tisíce. Pokud ale příjemci těchto peněz odmítnou práci, jako je uklízení ulic, sekání trávy či pomoc charitě, ztratí tím nárok na pomoc od státu. Od příštího roku budou muset veřejně prospěšnými pracemi strávit 8 hodin týdně.

Někteří odborníci ovšem s tímto systémem nesouhlasí. „Podle mě by bylo lepší, kdyby si lidé těch 60 EUR odpracovali,“ tvrdí asistent terénního sociálního pracovníka Michal Cina. Spokojení nejsou ani Slováci, kteří dávky nepobírají. Jsou přesvědčeni, že peníze mnohdy končí u lidí, kteří si je nezaslouží.

Slovenští starostové vesměs vítají, že by si lidé měli nárok na dávky v hmotné nouzi odpracovat. Na východě Slovenska, kde je sociální situace z celé země nejtíživější, ale města i vesnice řeší, jestli pro ně budou mít dost práce. Obce mají zaměstnat na 180 tisíc lidí. Pokud někomu uplatnění město nesežene, příspěvek dostane, i když neodpracuje ani minutu.

Reportáž Davida Miřejovského a Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Česko podobný systém zavedlo loni. Dlouhodobě nezaměstnaní dostávali dávky, jen když odpracovali měsíčně 30 hodin. Obce díky tomu získaly 60 tisíc pracovníků, jenže Ústavní soud v listopadu tuto povinnost zrušil. Starostům tak zůstali jen lidé, kteří se na placené veřejně prospěšné práce přihlásili. „V současné době se veřejné služby dobrovolně účastní 398 lidí,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Celkem, tedy včetně těch, kteří je musí vykonávat jako formu trestu, je do veřejně prospěšných prací v České republice zapojeno asi 16 tisíc lidí. „Bez jejich služeb bychom si nedovedli čistotu ve městě představit,“ přiznává starosta Bohumína Petr Vícha. Jak to bude s veřejnou službou dál, už ale musí vyřešit nová vláda.

Vydáno pod