Zhrzený Cameron chystá odplatu - rozloučí se s několika ministry

Londýn - Britský premiér David Cameron chystá personální změny ve své vládě. Reaguje tak na stranickou nejednotnost při čtvrtečním hlasování v dolní komoře ohledně účasti Velké Británie na vojenském úderu proti syrskému režimu. Informuje o tom list Daily Telegraph, podle něhož je Cameron velmi naštvaný, neboť tento historický neúspěch pro něj znamená ostudu doma i ve světě. Na vině je prý špatná příprava a stranická nekázeň.

Podle britského deníku Independent by mezi postiženými měl být i předák Konzervativní strany v Dolní sněmovně George Young, který je odpovědný za stranickou disciplínu. Měl se prý postarat o to, aby konzervativní poslanci vládní návrh zapojení Británie do vojenské akce v Sýrii podpořili v dostatečném počtu.

Dolní sněmovna ale ve čtvrtek večer zaujala negativní stanovisko v poměru 285 ku 272 hlasům. Proti návrhu „zvedlo ruku“ i 30 poslanců Cameronovy Konzervativní strany a 31 se zdrželo. Další dva prý hlasování propásli, protože neslyšeli gong, jeden nepřišel z „rodinných důvodů“ a tři se vůbec na narychlo svolaném zasedání dolní komory neobjevili.

Velké diskuse se uskuteční také s koaliční stranou Liberální demokraté. Z jejich celkových 56 poslanců podpořilo stanovisko koaliční vlády Davida Camerona pouze třicet.

Telefonát spolupracovníka ČT Jana Jůna (zdroj: ČT24)

Británie těžce nese druhé místo

Britská média ale s rozladěním věnují velkou pozornost i skutečnosti, že by postavení nejbližšího spojence Washingtonu mohla nyní převzít Paříž, která údery v Sýrii na rozdíl od Londýna podpořila. „Ztratili jsme své zvláštní postavení… ve prospěch Francie,“ napsal dnes deník The Sun, který se obvykle nevyhýbá tématu francouzsko-britské rivality.

„Spojené státy přehlížejí Británii a přátelí se s Francouzi,“ zhrozil se další list Daily Mail poté, co americký ministr zahraničí John Kerry v pátek označil Francii za „nejstaršího spojence“ USA, a přitom se ani slovem nezmínil o Británii, bez ohledu na „zvláštní vztahy“, které s ní má.