Egyptská vláda popírá zprávu o Badího smrti

Káhira - Egyptské ministerstvo vnitra popřelo zprávu některých místních médií o smrti vězněného duchovního vůdce Muslimského bratrstva Muhammada Badího. Podle ministerstva se sedmdesátiletý Badí nachází v dobrém zdravotním stavu.

Egyptský státní deník Al-Ahrám dnes informoval, že Badí utrpěl ve vazební věznici infarkt. Server Al-Nahár pak dokonce uvedl, že Badí zemřel. Z vyjádření ministerstva není jasné, zda úřad popírá pouze zprávu o Badího úmrtí, nebo také informaci o jeho infarktu. Mluvčí bratrstva uvedl, že o zdravotním stavu Badího nemá žádné informace.

Muslimské bratrstvo protestuje proti červencovému svržení egyptského prezidenta Muhammada Mursího, které označuje za puč. Badí byl tento měsíc zadržen v Káhiře egyptskými bezpečnostními silami. Jakékoliv zhoršení jeho zdravotního stavu by mohlo posílit nepřátelství mezi bratrstvem a novou egyptskou vládou podporovanou armádou.

Podle zdroje listu Al-Ahrám utrpěl Badí infarkt v důsledku svého špatného psychického stavu, jeho stav se ale již stabilizoval. Badí byl spolu s dalšími předáky bratrstva obviněn z nabádání k zabíjení účastníků demonstrací proti prezidentovi Mursímu. Zahájení procesu soud minulý týden z bezpečnostních důvodů odložil na 29. října.

Předák Muslimského bratrstva zřejmě dostal infarkt (zdroj: ČT24)