Tsunami z mlhy: Fascinující úkaz připomíná katastrofu z roku 1929

Lark Harbour - Ne vždy musí mít tsunami podobu obří vodní masy. Přesvědčili se o tom obyvatelé malé obce Lark Harbour na západním pobřeží kanadského Newfoundlandu. Video s mlhou valící se přes horský masiv Long Range Mountains a připomínající právě tsunami umístil na YouTube Andrew Perry. Video zhlédlo už skoro 600 tisíc lidí. Newfoundlanďanům určitě připomnělo smutnou historii. V roce 1929 totiž zasáhla poloostrov Burin tsunami, která zaplavila desítky obcí. Zemřely skoro tři desítky obyvatel a další stovky zůstaly bez domova. V souvislosti se zemětřesením šlo vůbec o největší katastrofu v dějinách Newfoundlandu.

Gigantické vlny tsunami fascinují a zároveň děsí od nepaměti. Obyvatelé Newfoundlandu s nimi mají zkušenost tvořící velkou černou skvrnu na stránkách učebnic zdejší historie. Tsunami totiž nejsou v této oblasti obvyklé a už vůbec ne s tak tragickými následky. Co se tedy stalo v roce 1929?

Osmnáctého listopadu 1929 v pět hodin odpoledne zasáhlo zemětřesení Grand Banks vzdálené zhruba 265 kilometrů od poloostrova Burin. Události toho dne dopodrobna popisuje kanadský server heritage.nf.ca. Podle něj zemětřesení dosáhlo 7, 2 stupně Richterovy škály a zaznamenali ho i ve vzdáleném Portugalsku. Na pooostrově se nic vážného nestalo. Lidé ale netušili, co bude následovat - nikdo z nich totiž nezažil ani otřesy podobného typu, natož obří přílivové vlny. Neexistoval tu seismograf a se zbytkem ostrova spojovala obyvatele jediná telegrafní linka.

U Grand Bank ovšem otřesy vyvolaly značný sesuv půdy pod vodou, jehož výsledkem byla série gigantických vln šířících se oceánem. Když tsunami dorazila na pobřeží Burinu, dosahovala rychlosti 40 kilometrů za hodinu. Zhruba hodinu a půl od chvíle, kdy lidé na Burinu pocítili otřesy, začalo moře rychle ustupovat. Pár minut nato na pobřeží narazily tři vysoké vlny a hladina se na většině míst zvedla o tři až sedm metrů. Nejhůř dopadly úzké zátoky, kde se zvedla o 13 až dokonce 27 metrů - mezi nimi byly třeba Port au Bras, St. Lawrence a Taylor Bay.

O tsunami na Burinu několik dní nikdo netušil

Obří vlny s sebou odnesly celé domy, mola a zasáhly rybáře, kterým moře vzalo prodejny. Server heritage.nf.ca uvádí, že moře odneslo celkem 127 tisíc kilogramů tresek. Lidé navíc museli čekat několik dní na pomoc, jelikož jejich jediný komunikační spoj byl přerušen. Až 21. listopadu připlula v rámci svých pravidelných zastávek loď SS Portia, která měla na palubě bezdrátové rádio.

Celkem tehdy tsunami zasáhla na 40 obcí. Většina z 28 obětí se utopila, ostatní zemřely na následky šoku. Vláda později vyčíslila škody na majetku na milion dolarů.

V roce 2013 se ale obyvatelé Newfoundlandu nemusejí bát, nýbrž se mohou stejně jako ostatní kochat přírodním úkazem, který jim sice připomíná tragickou událost, zároveň ale dokazuje, že žijí na místě, které jim má co nabídnout.