Yosemitské údolí dusí dým, požár míří k vzácným sekvojím

San Francisco - Kalifornské Yosemity dál sužuje rozsáhlý požár. Pomalu, ale jistě se blíží i k vzácným sekvojovým lesům. Slavné Yosemitské údolí zahalil dým. Hasící letadla kvůli němu musela přistát. Úřady už nařídily evakuaci domů u západního okraje parku. Požár během čtrnácti dnů zasáhl území o rozloze tisíc kilometrů čtverečních. Bojuje s ním zhruba pět tisíc hasičů.

Hasičům se zatím podařilo dostat pod kontrolu zhruba čtyřicet procent požáru. Oheň už ale spálil severovýchodní výběžek yosemitského parku a nyní se šíří směrem ke dvěma sekvojovým hájům. Do soboty plameny strávily na 89 tisíc hektarů lesního porostu - většinou v rezervaci Stanislaus National Forest.

Dým z požáru se v sobotu poprvé dostal až do Yosemitského údolí, kde se nacházejí nejnavštěvovanější přírodní místa parku. „Právě teď jsem v Yosemitském údolí a nevidím skály okolo sebe. Vítr se změnil a kouř ovlivňuje celý park,“ prohlásila mluvčí parku Kari Cobbová.

Slavné údolí se vyprazdňuje

Turistická zařízení v okolí parku zaznamenala pokles návštěvnosti, ale podle jeho představitelů není důvod, aby se lidé této oblasti vyhýbali. Naprostá většina Yosemitského národního parku je ohněm přímo nedotčena. V sobotu však oheň postoupil a přiměl úřady evakuovat několik budov poblíž západního vchodu do parku.

Slavné obří sekvojovce v yosemitském parku nejspíš přežijí, i kdyby se plameny rozšířily až k nim. Hasiči kolem hájů rozmístili techniku a zakládají malé kontrolované požáry, které mají odstranit polomy, jež by příště mohly přispět k zesílení intenzity požáru tak, že by ohrožoval koruny sekvojí. Za 2 tisíce let existence už ale přežily požárů hodně.

Požár, který tento týden média označila za sedmý největší lesní požár v dějinách Kalifornie, vypukl 17. srpna. Někteří hasiči předpokládají, že požár dostanou zcela pod kontrolu až ve chvíli, kdy jim pomůže první podzimní sněžení.

Vydáno pod