Američané sledovali také prezidenty Brazílie a Mexika

Rio de Janeiro - Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sledovala komunikaci brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové a mexického prezidenta Enriqueho Peňi Nieta. Odhalil to americký novinář působící v Brazílii Glenn Greenwald. V brazilské televizi uvedl, že informace čerpá z dokumentů z června minulého roku, které mu poskytl bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Brazilské ministerstvo zahraničí si dnes kvůli tomu předvolalo amerického velvyslance.

Dokumenty prý odhalují, že terčem programu globálního sledování internetu a telefonické komunikace NSA se stali i Rousseffová a Peňa Nieto. Pokud jde o nynějšího mexického prezidenta, byl údajně špehován ještě před zvolením hlavou státu jako prezidentský kandidát. Dokumenty naznačují, že agenti získali přístup k obsahu jeho komunikace.

Příslušný dokument naopak neobsahuje konkrétní zachycenou komunikaci brazilské prezidentky. „Ale z různých důvodů je jasné, že její komunikace zachycována byla. A to za pomoci programu DNI Presenter, což je program, který NSA používá k otvírání a čtení e-mailů a internetových diskusí,“ tvrdí Greenwald.

Jasné porušení suverenity

Brazilský ministr spravedlnosti Eduardo Cardozo listu O Globo řekl, že „pokud se skutečnosti z reportáže potvrdí, budou považovány za velmi závažné a představovaly by jasné porušení brazilské suverenity“.

  • „Toto se naprosto vymyká požadované míře důvěry, kterou lze očekávat od strategického partnerství, jako je to mezi USA a Brazílií,“ dodal brazilský ministr Cardozo.

Latinskoameričtí lídři pravděpodobně nebyli jedinými státníky, o jejichž komunikaci se NSA zajímala. Britský list The Guardian v červnu s odvoláním na dokumenty od Snowdena napsal, že NSA při summitu G20 v roce 2009 v Londýně zaměřila svou aktivitu na tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva.

Německý zpravodajský časopis Der Spiegel obdobně informoval o průniku NSA do newyorského sídla OSN v létě 2012 či o špehování Evropské unie. V aktuálním čísle pak Der Spigel píše, že terčem sledování NSA se staly například francouzské zastupitelské úřady v New Yorku a Washingtonu.

Snowden, který tajný americký program sledování internetové a telefonické komunikace milionů lidí v globálním měřítku prozradil, získal dočasný azyl v Rusku. V USA ho federální soud obvinil ze špionáže, za kterou hrozí až 30 let vězení.