Člen Waffen SS před soudem o vraždě odbojáře mlčel

Hagen (Německo) – V německém Hagenu začal proces s někdejším členem nacistických vojenských jednotek Waffen SS Siertem Bruinsem. Ten měl podle obžaloby spolu s komplicem Augustem Neuhaeuserem zavraždit v roce 1944 nizozemského odbojáře. Zatímco Neuhaeuser již zemřel, Bruins teď ve svých 92 letech stojí před soudem. Hrozí mu doživotí.

Soudní lékař potvrdil, že nizozemský rodák Bruins může absolvovat proces. Ten díky tomu mohl dnes začít, je naplánován na 11 stání, trvat by měl si měsíc. 

Úvodní jednání procesu s Bruinsem trvalo zhruba půl hodiny, obžalovaný se odmítl vyjadřovat. Podle obžaloby Bruins a jeho údajný komplic August Neuhaeuser odvezli v roce 1944 odbojáře Alderta Klaase Dijkema na izolované místo, tady ho čtyřmi ranami zastřelili. Později přitom tvrdili, že Dijkema se pokusil uprchnout. 

Bruins už dřív v rozhovoru pro německou televizní stanici ARD přiznal, že u incidentu osobně byl. Tvrdil však, že střílel Neuhaeuser. „Já jsem šel napravo (od Dijkemy), on byl nalevo, a pak jsem náhle uslyšel výstřely a někdo upadl,“ řekl Bruins. 

„Naší taktikou rozhodně bude mlčet, co se týče obvinění,“ řekl v úvodní den procesu Bruinsův advokát Klaus-Peter Kniffka. Bruinse již v roce 1980 hagenský soud poslal na sedm let za mříže za spoluúčast na vraždě židovských bratrů, která se stala v roce 1945. Waffen SS byly zvláštní a cizinecké jednotky nacistické armády. Bruins se stal jejich dobrovolným členem po obsazení Nizozemska nacisty v roce 1941.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)