Už víme, kdo v Sýrii použil chemii, tvrdí Francie podle satelitních snímků

Paříž - Francie má k dispozici satelitní snímky, které dokazují, že nedávný údajný chemický útok v Sýrii byl veden z oblastí pod kontrolou syrské armády. Vyplývá to z dokumentu tajných služeb, s nímž seznámil vedoucí činitele parlamentu v Paříži premiér Jean-Marc Ayrault. Důkazy budou k dispozici veřejnosti na vládních webových stránkách. Podle francouzských tajných služeb si chemický útok vyžádal 281 mrtvých, tedy podstatně méně, než tvrdí USA. Ayrault také oznámil, že Paříž chce sestavit koalici zemí, které podpoří vojenskou akci proti syrské vládě.

Dnešní hlavní události kolem situace v Sýrii:

  • Šéf NATO Rasmussen odsoudil chemické útoky v Sýrii, NATO prý ochrání tureckou hranici.
  • Írán se nabídl, že zprostředkuje rozhovory o urovnání syrské krize.
  • Prezident Obama bude jednat o Sýrii s vlivným senátorem McCainem.
  • Rusko vyšle do Kongresu USA delegaci, která bude s americkými poslanci jednat o Sýrii.
  • Podle ruského ministra zahraničí Lavrova jsou informace USA a jejich spojenců o odpovědnosti Asadova režimu za chemické útoky „absolutně nepřesvědčivé“.
  • Francouzský prezident může o účasti na vojenské akci v Sýrii rozhodnout bez souhlasu parlamentu.
  • Čína varovala před vojenskou akcí bez podpory OSN.
  • Syrská vláda požádala OSN, aby zabránila agresi a „absurdnímu použití síly“ proti Damašku.
  • Britská vláda v žádném případě neuvažuje o tom, že by otázku případného vojenského úderu proti Sýrii znovu předložila k hlasování parlamentu.
  • „Už nikdy válku! Už nikdy válku!“ napsal na svém twitterovém účtu papež František.
  • Francie disponuje satelitními snímky, které prý dokazují, že údajný chemický útok v Sýrii byl veden z oblastí pod kontrolou syrské armády.
  • Server britského listu Daily Mail dnes zveřejnil fotografii šéfa americké diplomacie Kerryho, jak družně sedí u stolu se syrským prezidentem Asadem.
  • Podle francouzského premiéra chce Paříž sestavit koalici zemí, které podpoří vojenskou akci proti syrské vládě v odpověď na chemický útok.
  • Podle republikánského senátora Johna McCaina by byla katastrofa, kdyby Kongres odmítl Obamův návrh na použítí síly proti Sýrii.

Síly věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi podnikly podle devítistránkového dokumentu sofistikovaný „masívní a koordinovaný chemický útok“, k němuž by povstalci nikdy neměli dostatek prostředků. Dokument, který v pěti bodech dokazuje vinu Asadova režimu, zahrnuje satelitní snímky ukazující, že útok přišel z území kontrolovaného vládou v oblasti Damašku a že byl namířený do míst kontrolovaných povstalci. Armáda použila většího množství plynu než v minulosti, z čehož lze vyvodit, že se pokusila zasaženou oblast znovu dobýt. Asadovy síly pak navíc zasaženou zónu bombardovaly, aby zahladily stopy.

„Na rozdíl od předchozích útoků, při nichž bylo použito malé množství chemických látek a jejichž cílem bylo terorizovat obyvatelstvo, pak tento útok byl taktický a zaměřený na znovuzískání území,“ uvedl zdroj citovaný agenturou Reuters. Útok tak prý představuje významnou hrozbu pro globální, a tedy i francouzskou národní bezpečnost.

Podle odhadů francouzských tajných služeb, opírajících se hlavně o videozáznamy ze zasažených míst, si útok vyžádal nejméně 281 mrtvých. To je podstatně méně, než minulý týden tvrdily USA, podle nichž je obětí kolem 1 430. Podle americké zprávy bylo také po útoku v damašských nemocnicích přijato přes 3 000 lidí s dýchacími problémy, křečemi, kašlem, zrychlenou činností srdce a s pěnou u úst.

V rozhovoru pro francouzský list Le Figaro dnes Bašár Asad označil za nelogické, aby se útoku dopustili jeho vojáci. Prezident zároveň varoval Francii před tím, aby se zapojila do případného útoku proti Sýrii. Mělo by to podle něj dopady na francouzské zájmy.

Francouzská vláda zvolila ve srovnání s Británií opačný přístup v rozhodování o tom, jak na syrský chemický incident reagovat. Poslance sice seznamuje s důkazy o odpovědnosti Asadova režimu, nenechá je ale o tom hlasovat. Vše je v rukou jen prezidenta Françoise Hollandea, jak dnes znovu potvrdil Ayrault.

Podle premiéra nemůže chemický útok zůstat bez odpovědi. „Francie nebude postupovat jednostranně. Prezident pokračuje ve svém přesvědčovacím úsilí, aby bezodkladně dal dohromady koalici,“ podotkl Ayrault. Dodal, že Francie je odhodlána potrestat použití chemických zbraní syrským režimem a kohokoli od toho odradit mocnou reakcí. „Cílem není ani svrhnout režim, ani osvobodit zemi. V Sýrii je možné jen politické řešení,“ řekl také francouzský premiér.

Jean-Marc Ayrault:

„Není pochyb o tom, že by Francie jednala sama. Prezident pracuje na co nejrychlejším vytvoření spojenecké koalice. Francie se musí na zásahu podílet, protože Francie hájí zásadu dodržování mezinárodního práva.“

McCain: Odmítnutí zásahu v Sýrii by byla katastrofa

Vlivný americký republikánský senátor John McCain po jednání s Barackem Obamou prohlásil, že pokud by americký Kongres odmítl prezidentův návrh na použítí síly proti Sýrii, byla by to katastrofa. McCain byl podle svých slov po setkání v Bílém domě „povzbuzen“. Dodal ale, že americká vláda má před sebou dlouhou cestu, než se jí podaří v Kongresu prosadit příslušnou rezoluci schvalující případný vojenský zásah.

Bílý dům dal najevo, že je vláda připravena vypracovat návrh takové rezoluce, která by nevykročila z rámce toho, co Obama sám předtím nastínil, když hovořil o „odpovědi“ omezené v čase i rozsahu. Část členů Kongresu se ale přesto obává toho, že by intervence vtáhla USA do další zdlouhavé války.

Podle McCaina by vojenský úder proti Asadovi měl být nicméně součástí širší strategie v Sýrii, a ne jen nahodilým útokem k potrestání režimu. Cílem by měla být změna na bojišti ve prospěch povstalců a postupný rozklad Asadových sil. Podle McCaina to ale neznamená, že by podporoval invazi amerických vojsk do Sýrie.

Daily Mail: Snímek, který Kerry nebude chtít, abyste viděli

V článku pod názvem „Snímek, který Kerry nebude chtít, abyste viděli“ zveřejnil server britského listu Daily Mail fotografii šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, jak družně sedí u stolu se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Snímek pořízený agenturou AFP v Damašku je z února 2009, tedy před vypuknutím občanské války, kdy ještě byl Kerry jen senátorem a vedl do Sýrie americkou politickou delegaci. Oba muži hovořili o možnostech nastolení trvalého míru v oblasti. Nyní Kerry porovnává Asada s Adolfem Hitlerem a bývalým iráckým diktátorem Saddámem Husajnem.