Člen Muslimského bratrstva dostal doživotní trest

Káhira - Egyptský vojenský soud odsoudil 52 členů a stoupenců Muslimského bratrstva, které žádá návrat svrženého prezidenta Muhammada Mursího k moci. Jeden z odsouzenců dostal doživotí. Odsouzení byli shledáni vinnými z útoků na vojáky ve městě Suez v polovině srpna. Útoky se odehrály poté, co armáda násilím rozehnala stoupence Mursího tábořící na dvou místech v Káhiře. Zásah proti demonstrantům vyvolal násilnosti, které si vyžádaly po celé zemi desítky mrtvých. Egyptské letectvo zaútočilo na několik cílů na Sinajském poloostrově. Při útoku zemřelo osm islamistických bojovníků a 15 bylo zraněno.

Podle egyptských úřadů byla operace zaměřena na sklady zbraní a výbušnin a na budovy, kde se skrývali ozbrojenci. Svědci uvedli, že čtyři armádní vrtulníky Apache vypálily kolem 09:00 SELČ asi 15 raket na dvě obce jižně od města Rafáh, kde se nachází hraniční přechod s palestinským pásmem Gazy.

Po svržení egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou 3. července vystupňovali muslimští radikálové své útoky na bezpečnostní síly v neklidné oblasti Sinaje. Egyptské bezpečnostní složky zde v reakci na to zintenzivnily své operace.

Armáda obviňuje Mursího, že za své vlády nechal radikálům na Sinajském poloostrově volné pole působnosti. Neklid v oblasti vyvolává obavy Spojených států a dalších zemí, protože region sousedí nejen s Izraelem a pásmem Gazy, ale také se Suezským průplavem, který je významnou námořní cestou.

V Egyptě zakázali čtyři televize

Egyptská justice nařídila definitivní ukončení činnosti čtyř televizí: egyptské pobočky stanice Al-Džazíra, kanálu Muslimského bratrstva a islamistických televizí Al-Kuds a Al-Jarmúk. Všechny zmíněné kanály údajně působily v zemi nelegálně. 

Vysílání televize Ahrár 25 Muslimského bratrstva a několika dalších islamistických kanálů bylo přerušeno krátce po sesazení prezidenta Mursího. Na pronásledování ze strany úřadů si v uplynulých týdnech stěžovala také respektovaná Al-Džazíra, kterou činitelé současné vlády označují za národní hrozbu. Od té doby, co televize odvysílala videozáznam, na němž se Mursí bezprostředně po svém svržení označil za jediného legitimního prezidenta Egypta, policisté několikrát prohledali káhirskou kancelář televize a zabavili tam některé materiály. Někteří egyptští zaměstnanci stanice byli dočasně zadrženi. Minulý týden byli z Egypta vyhoštěni tři nezávislí zahraniční reportéři, kteří pracovali pro anglické vysílání Al-Džazíry.