Mají polským policistům viset na služebnách kříže? Rozhodne soud

Varšava – Rozkaz sundat kříže ze stěn velitelství a dalších strážnic možná přijde draho náčelníka policie v polské Radomi. Inspektor Karol Szwalbe dokonce prý také odrazoval své podřízené od pouti do Čenstochové, kam míří statisíce poutníků a své speciální poutě zde mívají i policisté. Náčelníka začala vyšetřovat polská prokuratura.

Szwalbeho udali anonymové a poslanci z konzervativní opozice. Prokuratura hodlá prověřit, zda náčelník svým pokynem nepřekročil své pravomoci, neporušil práva svých podřízených a nepoškodil veřejný a soukromý zájem. Vlastní vyšetřování v tomto případu vede i sama policie. „To není vtip,“ napsal o vyšetřování list Dziennik na svém webu.

Polsko je sice laický stát, ale více než 90 procent Poláků se hlásí ke katolické víře. Počátkem letošního roku varšavský soud odmítl žalobu ateistických poslanců na kříž v jednacím sále parlamentu, který sem pověsili katoličtí poslanci. Soud připustil, že se sice ateisté mohou cítit „nepříjemně“, ale odmítl, že by křesťanský symbol porušoval práva jedince.