Místo Putina pozval Obama na schůzku ruskou opozici

Moskva – Americký prezident Barack Obama sice kvůli kauze Edwarda Snowdena zrušil schůzku se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem před summitem skupiny G20 v Petrohradě, diskusi o vnitřních poměrech v Rusku se ale vyhýbat nebude. Podle ruských médií pozval na čtvrtek k besedě zástupce nevládních organizací včetně špiček ruské neparlamentní opozice.

Obama se podle původních plánů měl před zahájením summitu sejít k dvoustrannému rozhovoru s Putinem. Jenže vztahy Ruska a Spojených států jsou kvůli Edwardu Snowdenovi na bodu mrazu, Obama proto schůzku s ruským prezidentem zrušil. Americký prezident se chce místo něj v Petrohradu sejít se zástupci ruské opozice. Pozvána byla i šestaosmdesátiletá ikona sovětského disentu Ljudmila Alexejevová. Ta se ovšem na schůzku kvůli chatrnému zdraví nedostaví. 

Pozvání naopak přijal šéf ruské humanitární organizace Agora Pavel Čikov nebo vůdce hnutí Za lidská práva Lev Ponomarjov. Dostavit se mají i zástupci ruské homosexuální komunity. 

Spojené státy letos několikrát Rusko upozornily na problematický obsah zákonů, které podle Washingtonu mohou omezovat lidská práva nebo blokovat rozvoj občanské společnosti v Rusku. Kromě kontroverzního zákona o zákazu propagace homosexuality to platí například o posilování cenzury internetu a médií či o zákonu, který nutí nevládní organizace financované z ciziny užívat hanlivé označení „zahraniční agent“.