Homosexuálům během olympiády žádný postih nehrozí, ujistil Putin

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin ujistil, že účastníci zimní olympiády v Soči nebudou postihováni za gesta či projevy, které mohou být podle nedávno přijatého ruského zákona považovány za propagaci homosexuality. Dal ovšem jasně najevo, že žádné pochody gayů a leseb během olympiády nepřipustí.

Putin podepsal kontroverzní zákon, který trestá pokutou či vězením propagaci „netradiční“ sexuální orientace mezi mládeží, v červnu. Minulý měsíc navíc vydal dekret, který zakazuje pořádat během únorových olympijských her jakékoli průvody, shromáždění či demonstrace.

Sám Putin prý k homosexuálům negativní vztah nemá. Pokud o to ruští gayové a lesby požádají, je prezident připraven se s nimi kdykoli setkat. „Pracuji s těmi lidmi, občas jim rozdávám státní ceny nebo řády za jejich úspěchy v různých oblastech. Máme absolutně normální vztahy, není tu nic mimořádného,“ řekl v rozhovoru po agenturu AP.

Nabídky na setkání obratem využil uznávaný mluvčí ruské homosexuální komunity Nikolaj Alexejev, který na svém blogu Putina o schůzku požádal. Oficiální dopis s žádostí hodlá bezodkladně odeslat prezidentské kanceláři. „Pokud má Alexejev naléhavý problém, jeho žádost se urychleně vyřídí. Nejdřív je ale třeba vyjasnit, o jak naléhavý problém se jedná,“ uvedl mluvčí Kremlu.

Jako příklad liberálního vztahu ke gayům uvedl ruského skladatele Petra Iljiče Čajkovského, který byl údajně homosexuál. „Popravdě, nemáme ho rádi kvůli tomuto, ale kvůli jeho hudbě, kterou všichni milujeme,“ zdůraznil šéf Kremlu.

Ruský zákon vyvolal v zahraničí vlnu odporu a v komunitách gayů výzvy k bojkotu olympiády a ruského zboží. V samotném Rusku ale zákaz propagace homosexuálních vztahů většina obyvatel schvaluje.

Teroristé nedostanou v Soči šanci

Putin se v rozhovoru rovněž vyslovil k hrozbě terorismu, která podle ruských bezpečnostních expertů může příští rok zkomplikovat pořádání zimní olympiády. Černomořské Soči leží v těsném sousedství severního Kavkazu, který je už řadu let centrem militantních islamistů.

„Budeme-li z nich vyděšeni, bude to znamenat, že vyhráli,“ řekl Putin americké agentuře. „To ale neznamená, že necháme věcem volný průchod. Uděláme všechno pro to, abychom takovou hrozbu odvrátili a nedali teroristům jedinou šanci demonstrovat jejich brutalitu a nenávist,“ prohlásil ruský prezident.