Červ hlodal Richardovi III. v duši i ve střevech

Londýn – Richard III. měl nejen hrb, ale byl i prolezlý parazity. K tomuto závěru dospěli britští vědci po prozkoumání kosterních ostatků krále, který vládl Anglii v letech 1483 až 1485. William Shakespeare se tak dostal blíž realitě, než sám tušil, když v jeho dramatu proklíná Richarda III. královna Markéta slovy: „Červ svědomí ti stále hlodej v duši!“ (The worm of conscience still begnaw thy soul!)

Královy ostatky se našly loni pod parkovištěm v Leicesteru. Od té doby odborníci tento mimořádný nález zkoumají a doplňují další podrobnosti o životě a době středověkého panovníka. Při probírání usazenin našli vědci Cambridgeské univerzity mnoho mikroskopických vajíček parazita v oblasti dolní části páteře, tedy v místě, kde jsou vnitřnosti. „Tento nález ukazuje, že Richard měl ve střevech škrkavky,“ napsali dnes vědci v časopise The Lancet. „Škrkavky se šíří při kontaminaci jídla fekáliemi ze špinavých rukou nebo při použití fekálií jako hnojiva,“ dodali. Podle místa nálezu lze považovat téměř za jisté, že škrkavka krále trápila a že se vajíčka nedostala do okolí hrobu až po jeho smrti.

Škrkavka dětská (Ascaris lumbricoides) je zvláště nepříjemný parazit, který je i v současnosti běžný v částech Afriky a Latinské Ameriky. Do těla se dostávají spolknutím vajíček, která opouštějí tělo nakaženého člověka stolicí.

Vajíčka se dostanou trávícím traktem až do střeva, kde se z nich vylíhnou larvy. Ty prolezou střevní stěnou, dostanou se do krevního oběhu a krev je zanese až do plicních cév. Tady prolezou stěnou plicních cév do plic, kde začnou dráždit nakaženého ke kašli. Člověk je vykašle do dutiny ústní a obvykle spolkne. Larvy se tak dostanou zpátky do trávícího traktu a do střeva, kde dospívají. Dorůst mohou až 35 centimetrů; ve střevě nakladou vajíčka odcházející se stolicí a kruh k možné nákaze dalšího člověka se uzavírá. Dospělá samička dokáže vyprodukovat až 200 000 vajíček denně.

Anglii 15. století sužovala celá škála střevních parazitů, kteří se šířili prostřednictvím syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného nakaženého masa. Z nich vědci v Richardově hrobě nic nenašli.