Venezuelský blackout: Tisíce lidí uvízly v metru, Maduro viní „pravičáky“

Caracas – Obyvatelé Venezuely se včera vrátili do středověku. Více než dvě třetiny území totiž zasáhl výpadek proudu. Nevyhnulo se mu ani hlavní město Caracas. Celou dobu, co nefungovala elektřina, zůstaly vypnuté kupříkladu semafory, takže ve městě nastal dopravní chaos. Problém mělo i metro, jehož pasažéry museli vyprošťovat technici. Prezident Nicolas Maduro následně obvinil pravicovou opozici ze sabotáže. Ta se do vlády následně opřela s tím, že za výpadek může nedbalost kabinetu.

Bez elektřiny se vedle Caracasu ocitlo čtrnáct z celkem dvaceti venezuelských států. Příčinou výpadku byl kolaps rozvodné sítě v regionu Bajo Caroni, kde se vyrábí většina elektrické energie pro celou zemi. Takzvaný „blackout“ nastal v úterý po poledni. V části země se sice podařilo dodávku do večera obnovit, některé státy ale bez proudu zůstaly. Zemi zásobovala elektřinou i sousední Kolumbie.

Venezuelané jsou na výpadky proudu poměrně zvyklí – nejde o výjimečnou událost. Tentokrát byl ale jeho rozsah značný a hlavně zasáhl i venezuelskou metropoli, kde žije více než šestina z 28 milionů obyvatel země. Tisíce lidí tam uvízly ve vagonech metra, odkud je museli vyprošťovat techničtí pracovníci. Nefunkční semafory zase způsobily dopravní zácpy.

Je to „elektrická stávka“, říká Maduro

Vláda se obyvatelům země omluvila – a pak se pustila do opozice. Maduro na Twitteru uvedl, že výpadek je „podivný“ a obvinil z něj opozici. „Vše naznačuje, že za tím stojí extrémní pravice, která uskutečňuje svůj plán elektrické stávky proti státu,“ napsal Maduro. Socialistický prezident dokonce oznámil, že na ochranu elektrické sítě proti opozičním útokům povolal vojáky.

Opoziční prezidentský kandidát Henrique Capriles poté označil Madurovo tvrzení za „pohádku“, která má zakrýt „neschopnost vlády“ řešit problémy země. Nezávislí odborníci se pak přiklánějí k názoru, že za opakující se výpadky může vláda, jelikož nic nedělá se zastaralými rozvodnými sítěmi. Poptávka navíc pořád roste.

Výpadek proudu
Zdroj: ČTK/AP/JOSHUA GUNTER
  • Maduro již letos obvinil opozici, stejně jako některé zahraniční země včetně USA, že plánovaly atentáty proti němu či jeho předchůdci Hugovi Chávezovi.