Zastánce intervence v Sýrii McCain si hrál při jednání s iPhonem

Washington - Americký senátor John McCain přiznal, že si hrál na svém iPhonu během slyšení zahraničního výboru Senátu o Sýrii. Jednalo se o návrhu prezidenta Baracka Obamy. Obhájce vojenské intervence v Sýrii McCain si hrál poker. McCainovu fotografii zveřejnil The Washington Post.

Vojenský úder v reakci na chemický útok vyvolaný údajně syrským režimem obhajovali během projednávání i ministři zahraničí a obrany John Kerry a Chuck Hagel. 

Někdejší republikánský prezidentský kandidát McCain je sice rovněž důrazným stoupencem vojenského zásahu a dlouhodobě vyzývá k vyzbrojení syrských povstalců, tentokrát ale při debatě pozornost neudržel a uchýlil se k hrám na svém telefonu. 

Barack Obama a John Kerry
Zdroj: ČT24

Jednalo se celé tři hodiny, hájil se senátor

Senátor se k hraní pokeru okamžitě přiznal. Na svou obhajobu uvedl, že jednání trvalo dlouho. „Skandál! Chytili mě, jak hraju hry na iPhonu během tříhodinového slyšení v Senátu. A nejhorší je, že jsem prohrál,“ reagoval McCain na Twitteru. 

Uživatelé sociální sítě poté senátora značně kritizovali. Připomínali mu hlavně význam celé syrské akce, ale i jeho senátorský plat, jenž činí 174 tisíc dolarů (3,4 milionu korun) ročně.

McCain byl válečný zajatec ve Vietnamu. Později byl zvolen do Sněmovny reprezentantů a do Senátu. McCain byl rovněž v roce 2008 nominován republikány na prezidenta. Porazil ho ale demokrat Obama.

Ilustrační foto
Zdroj: Mohammad Abu Ghosh/ČTK/ZUMA

Obama věří, že Kongres jeho omezenou odvetnou akci podpoří

„Je důležité, aby Kongres řekl, že myslíme vážně to, co říkáme,“ zdůraznil šéf Bílého fomu. Jeho žádost Kongresu, aby schválil rezoluci o protisyrském úderu, nelze podle něj považovat za „prázdné cvičení“.

Obama zároveň zopakoval, že sice respektuje mezinárodní společenství, ale jako vrchní velitel amerických ozbrojených sil si vyhrazuje právo „jednat s ohledem na zájmy národní bezpečnosti“.