Obama dorazil do Petrohradu. Vedle Putina si ale nesedne

Petrohrad - Americký prezident Barack Obama přiletěl do Petrohradu, kde se zúčastní summitu představitelů dvaceti nejsilnějších světových ekonomik. Obama přijíždí do Ruska v době mimořádně komplikovaných vztahů mezi Moskvou a Washingtonem, ke kterým přispěly neshody ohledně zásahu v Sýrii a udělení ruského azylu pro bývalého technika amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Kvůli napjatým vztahům obou mocností se musel na poslední chvíli upravovat zasedací pořádek. Obama a Putin totiž podle původního plánu seděli příliš blízko sebe.

Do někdejší carské metropole a rodiště hostitele Vladimira Putina dnes dorazil i francouzský prezident Francois Hollande, v syrském konfliktu nejbližší Obamův spojenec. Oba státníci se mají ještě dnes sejít k dvoustrannému jednání, jehož ústředním tématem má být případná vojenská reakce na srpnový chemických útok v Damašku.

Sérii dvoustranných jednání má už za sebou i Putin. Diplomatickou ofenzívu, jejímž cílem je odradit Bílý dům od protisyrského úderu, zahájil schůzkou s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Čína sdílí znepokojení Ruska z chystané americké akce a jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN s právem veta může do možnosti politického řešení syrské krize významně promluvit.

Putin se dnes rovněž setkal s japonským premiérem Šinzó Abem, s nimž projednával mimo jiné i územní spor o jižní Kurily, který od druhé světové války zatěžuje vztahy obou zemí. Ruský prezident se má ještě dnes setkat s předsedou britské vlády Davidem Cameronem, který už do Petrohradu rovněž přiletěl.

  • Vladimir Putin vítá v Petrohradu Baracka Obamu autor: Pablo Martinez Monsivais/Pool, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5013/501216.jpg
  • Putin se před summitem G20 sešel s japonským premiérem Abem autor: Grigory Dukor, Pool, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5011/501042.jpg
  • Angela Merkelová po příletu do Petrohradu autor: Kay Nietfeld, zdroj: ČTK/DPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5011/501056.jpg
  • Putin vítá v Petrohradu Camerona autor: Alexander Zemlianichenko, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/51/5013/501217.jpg

Papež v dopise Putinovi odsoudil nesmyslná jatka

Vatikán stupňuje své diplomatické úsilí o politické řešení syrského konfliktu. Po opakovaných výzvách k míru z minulých dnů se nyní papež František přímo obrátil na Vladimira Putina. V dopise zdůraznil, že svět nesmí ustat v hledání mírového řešení, a postavil se proti vojenskému zásahu v Sýrii.

Papež varoval před „masakrem“ v Sýrii, k němuž by došlo, nepodaří-li se dojednat mír politickou cestou. Hlava římskokatolické církve poukázala na nynější hospodářskou a sociální situaci ve světě a odsoudila „nesmyslná jatka“ na Blízkém východě.

Papež v minulých dnech oznámil, že na sobotu plánuje půst a čtyřhodinovou vigilii, při níž se bude modlit za mír na Blízkém východě. Vyzval křesťany po celém světě, ale i bezvěrce a věřící jiných náboženství, aby se k němu připojili.

Hlavní téma? Sýrie. I když na programu zatím není

Problémy nezaměstnanosti a nestability světových financí tentokrát podle všeobecného mínění na summitu G20 přijdou zkrátka. „Sýrie vrhá na petrohradský summit dlouhý stín,“ napsala agentura AP. Prezidenti Obama a Hollande se ocitnou pod palbou kritiky oponentů vojenského úderu, v jejichž čele stojí Rusko a Čína. Šéf OSN Pan Ki-mun bude naléhat na politické řešení syrské krize, povinný mandát OSN je klíčovou součástí i ruské a čínské argumentace.

Vladimir Putin v předvečer setkání zopakoval varování, že vojenský zásah Západu proti Damašku by bez souhlasu OSN byl agresí. Nicméně nevyloučil, že Rusko úder proti Sýrii v Radě bezpečnosti OSN podpoří, ovšem pouze tehdy, když se bez jakékoli pochybnosti prokáže, že režim Bašára Asada použil chemické zbraně.

Barack Obama: „Spojené státy a Rusko mají stále společné zájmy, stejně jako máme na některé věci různé názory. Tam, kde jsme zajedno, bychom měli postupovat společně a spory si musíme vyříkat.“

Vladimir Putin: "Pokud se naše schůzka uskuteční, byť jen pracovní v rámci summitu, bude užitečná. V každém případě je tu hodně problémů a ty musíme řešit. 

Otázník visí i nad tím, zda po špionážní aféře okolo Edwarda Snowdena dojde k bilaterální schůzce Putina s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ten již dříve zrušil oficiální cestu za Putinem do Moskvy, která se měla konat v předvečer summitu. Bílý dům už sice avizoval, že žádná schůzka Putina s Obamou nebude, oba státníci však zůstávají vstřícní.