Yosemity zapálil lovec, požár je z větší části pod kontrolou

Los Angeles – Neopatrný lovec má na svědomí požár, který zpustošil část Yosemitského národního parku v Kalifornii. Uvedlo to velení hasičů s odvoláním na vyšetřovatele, nicméně pachatelovo jméno neoznámilo. Muž navzdory zákazu rozdělal oheň, který se pak vymkl kontrole. Zatčen ale zatím nebyl. Plameny jsou v současnosti z 80 procent pod kontrolou.

Požár u Yosemitského národního parku zachvátil území o rozloze takřka 960 kilometrů čtverečních. Úřady už ve středu vyloučily, že mohl vzniknout na plantáži marihuany. Jde o čtvrtý nejrozsáhlejší požár v dějinách Kalifornie - přinejmenším od roku 1932, kdy se začaly vést písemné záznamy. Oheň nyní zpustošil oblast velkou jako dvě Prahy, v parku ale strávil zhruba 267 kilometrů čtverečních, tedy jen malou část, a to v málo navštěvované lesní oblasti. Podstatná část národního parku tak zůstala otevřena pro turisty.

Požár, který propukl 17. srpna, ničil zprvu hlavně v oblasti Stanislaus National Forest. S plameny, které zničily přes 110 budov, stále bojuje více než 4 300 hasičů. Úplné uhašení úřady neočekávají dřív než 20. září. Živel si ale nevyžádal žádné vážnější zranění.

Na konci srpna velitel hasičů v Twain Harte prohlásil, že požár byl způsoben lidmi, a nikoliv bleskem, jak zněla jedna z variant vyšetřování. Dodal tehdy, že za tím může být nelegální pěstírna marihuany.

Požár v Yosemitském národním parku
Zdroj: ČTK/AP/U.S. Forest Service, Mike McMillan