Policie zachránila děti od pašeráků. Rodiče je ale nechtějí zpátky

Peking – Koncem srpna zadržela policie v provincii Ťiang-su na jihovýchodě Číny sedm členů gangu pašujícího děti. Zachránila také deset dětí, které gang nedávno prodal. Šťastný konec příběhu se ale nekoná – rodiče si své unesené děti totiž nechtějí vzít zpátky. Zůstanou tak asi u rodin, které si je koupily.

Tragédie prodaných dětí a neochota jejich rodičů se k nim hlásit jen zesílila diskuse o temnějších stránkách čínské politiky jednoho dítěte. Všech deset zachráněných dětí pocházelo z Liang-šanu v horské oblasti provincie S'-čchuan na jihozápadě Číny, kde si lidé jen těžko vydělávají na živobytí a průměrný roční příjem je v přepočtu méně než 400 dolarů (asi 8000 korun).

Cena, jakou pašeráci zaplatí za zdravé dítě, je více než desetinásobně vyšší. Zvláště vyhledávaní jsou chlapci, které pašeráci obvykle berou ve venkovských oblastech a prodávají párům v bohatších částech země, které nemohou počít vlastního potomka. V Liang-šanu se ale zjistilo, že všech deset zachráněných dětí nebylo uneseno - pašerákům je prodali vlastní rodiče. A aby byl problém ještě složitější, všechny tyto děti se narodily párům, které už děti měly.

Podle čínských úřadů se žádný z rodičů zachráněných deseti dětí policii neozval, aby vznesl nárok na svého potomka. Policie předpokládá, že se rodiče bojí, že by museli vrátit peníze, které od pašeráků dostali, a navíc ještě zaplatit daně a pokutu za to, že porodili „dítě navíc“ v rámci vládní politiky jednoho dítěte.

V některých částech země tyto pokuty činní až dvojnásobek ročního příjmu rodičů, někde dokonce až desetinásobek. Jen za rok 2012 čínská vláda vybrala na těchto platbách v přepočtu více než 40 miliard korun.