V USA je na prodej údajný Hitlerův prsten

New York - Ve Spojených státech se má příští týden dražit údajný prsten nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Aukční dům Alexander Historical Auctions, který šperk nabízí, očekává, že by se cena mohla vyšplhat ke 100 000 dolarů (téměř dvěma milionům korun). Aukční dům tvrdí, že tento dlouho pohřešovaný šperk je pravý, a odvolává se na příslušné doklady. Prsten vyrobil zlatnický mistr Karl Berthold přímo pro diktátora a věnoval mu ho.

Prsten je ze stříbra. Z někdejšího pozlacení po 75 letech téměř nic nezbylo. Je na něm hákový kříž posazen na dalších hákových křížích a mečích. Na vrcholu je velký rubín.

Aukční dům tvrdí, že prsten si po skončení 2. světové války z Německa odvezl jistý americký voják. Potom ho vlastnilo několik sběratelů, z nichž poslední zemřel před dvěma lety. Nyní prsten prodávají jeho vnuci.

Na aukci má být za zhruba pětinu odhadované ceny prstenu vydražen také ozdobný myslivecký špendlík, jenž údajně patřil zakladateli nacistické tajné státní policie (gestapa) a říšskému ministrovi letectví Hermannu Göringovi. Zlatý špendlík je vykládán drahokamy a je prý zachycen na mnoha fotografiích s Göringem.

Šperkař Berthold díky nacistům udělal kariéru a jen několik týdnů po nástupu Hitlera k moci v roce 1933 vyhodil z frankfurtské výtvarné akademie Städelschule, kterou tehdy řídil, „kulturně bolševistické židovské slouhy“.