Františkův boj proti pedofilii: Papežský nuncius skončil

Vatikán - Vatikán odvolal papežského nuncia z Dominikánské republiky Józefa Wesolowského, kterého místní média obvinila z pedofilie. Vatikán začal v případu polského kněze jednat ihned, jakmile byl papež informován o obvinění. Dominikánský generální prokurátor už jmenoval zvláštního žalobce, který bude činy bývalého velvyslance vyšetřovat.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi řekl, že Wesolowski byl odvolán „v posledních týdnech“. „Byl uvolněn ze svých povinností a bylo zahájeno jeho vyšetřování,“ uvedl.

Podle dominikánského kněze Agripina Núneze Collada čelí polský kněz případnému trestu ve Vatikánu, ale vzhledem ke svému diplomatickému postavení by mohl být imunní vůči vyšetřování v Dominikánské republice. Generální prokurátor tohoto ostrovního státu v karibské oblasti řekl, že zvláštní vyšetřování vezme vzhledem k diplomatickému statusu Wesolowského v úvahu národní i mezinárodní právo.

Papež František krátce po svém zvolení v březnu oznámil, že chce, aby se katolická církev vypořádala s případy zneužívání dětí kněžími a aby byli viníci potrestáni.

Zatím se neví, kde se pětašedesátiletý Wesolowski nachází. Podle místních médií odjel z Dominikánské republiky začátkem srpna.

Vatikán
Zdroj: CHROMORANGE/Bilderbox/ČTK/Picture Alliance

Wesolowski není sám, úřady vyšetřují i jeho přítele

Dominikánské úřady také vyšetřují dalšího polského kněze a Wesolowského přítele Wojciecha Gila, který byl v květnu odvolán z horské farnosti v Juncalitu kvůli tomu, že ho místní obyvatelé obvinili z obtěžování ministrantů. Údajně také bral ministranty do domu Wesolowského. Gil byl v době odvolání na dovolené v Polsku.

Wesolowski je vatikánským diplomatem od roku 1980. V Dominikánské republice byl od roku 2008 a předtím byl papežským nunciem v Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Bolívii.

Rozhovor s publicistou Janem Jandourkem (zdroj: ČT24)