OBRAZEM: Kent překvapila mlha, za 10 minut se srazilo 130 aut

Londýn – Hustá mlha a nedbalost některých řidičů způsobily v jihoanglickém hrabství Kent hromadnou nehodu. Celkem se na nadjezdu u města Sittingbourne srazilo zhruba 130 aut. Podle svědků do sebe narážela deset minut v kuse. Na místě byla velice špatná viditelnost a řada řidičů navíc neměla zapnutá světla. Při havárii nikdo nezemřel, desítky lidí se ale zranily. BBC přineslo letecké záběry místa hromadné havárie.

První odhady hovořily dokonce o 200 zraněných, policie ale číslo následně snížila. Celkem osm lidí se ovšem zranilo těžce. Zdravotníci navíc uvedli, že dalších 27 lidí muselo být převezeno k ošetření do nemocnice.

Kvůli mlze byla na místě viditelnost nejvýš na dvacet metrů. V mlze do sebe narážela osobní i nákladní auta. Hasiči poté museli z aut vyprostit nejméně pět lidí.

Řidič Martin Stammers BBC sdělil, že scéna byla „strašlivá“, a popisoval, jak viděl auta pod náklaďáky a lidi ležící na zemi. Rychle proto běžel varovat další řidiče, aby zpomalili. Někteří mu pak děkovali, že jim zachránil život.

Hromadná nehoda v Kentu
Zdroj: Gareth Fuller/ČTK/AP Photo

Podle inspektora Andyho Reevese zabraly poškozené automobily rozlehlou plochu. Mezi nimi navíc uvízla i auta, kterým se nic nestalo.

Reeves oznámil, že nadjezd zůstane uzavřen v obou směrech celý den – včetně večerní dopravní špičky. Řidiči mohou použít starý most Kingsferry, musejí ale stejně počítat se zpožděním.

Hromadná nehoda v Kentu
Zdroj: Gareth Fuller/ČTK/AP Photo

Čtyřproudý nadjezd, který spojuje ostrov Sheppey s pevninským Kentem, byl otevřen v roce 2006. Měří 1,25 kilometru a jeho vybudování stálo 100 milionů liber.