Chemický útok je pro USA jenom záminkou k válce, tvrdí Chameneí

Teherán - Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že Spojené státy využívají chemický útok v Sýrii jako záminku k vojenskému úderu na tuto zemi, a varoval, že za intervenci ponesou následky.

Washington a jeho spojenci obviňují z chemického útoku z 21. srpna nedaleko Damašku syrské vládní jednotky. Americký prezident Barack Obama vyzval Kongres, aby schválil vojenský zásah v Sýrii s cílem potrestat režim syrského prezidenta Bašára Asada.

  • „(Spojené státy) využívají chemický útok jako záminku a tvrdí, že chtějí zasáhnout z humanitárních důvodů. Amerika se ohledně Sýrie spletla a zcela jistě za to bude pykat… jako v Iráku a v Afghánistánu,“ řekl Chameneí ve svém projevu před vlivným Shromážděním znalců.

Írán je hlavním zastáncem Asadova režimu v oblasti a odsuzuje plány na možný vojenský zásah USA a jejich spojenců v Sýrii.

Libanonské hnutí Hizballáh, které je nejbližším spojencem Íránu a syrského režimu, obvinilo Západ z „plánovaného terorismu“. „Zapojení americké vlády do přímé agrese proti Sýrii posiluje Hizballáh v přesvědčení, že krize, která více než dva roky otřásá zemí, je součástí spiknutí, jehož strategickým cílem je dostat region pod zahraniční kontrolu,“ píše Hizballáh ve svém dnešním komuniké. Cílem Západu je podle něj také potvrdit podporu Izraeli.

Čína, která patří spolu s Ruskem ke globálním mocnostem podporujícím syrský režim, dnes zopakovala svůj názor, že jedinou možnou cestou k vyřešení syrského občanského konfliktu je „politické řešení“.