Taliban zastřelil indickou spisovatelku bojující za práva žen

Chóst (Afghánistán) - Ozbrojenci radikálního hnutí Taliban zastřelili v Afghánistánu indickou spisovatelku Sušmitu Banerdžíovou. Autorka na sebe poprvé upozornila v roce 1995, kdy napsala knihu o snaze utéct od rodiny svého afghánského manžela. Tamní společnosti v ní kritizovala za nedostatečná práva žen. Z knihy se později stala předloha pro úspěšný bollywoodský film.

Policie našla tělo 49leté ženy ve čtvrtek ráno. Ozbrojenci ji vyvlekli z domu jejího manžela a zastřelili. „Její prostřílené tělo jsme našli u madrásy (islámské školy) na předměstí provinčního hlavního města Zarí Šarán,“ řekl místní policejní náčelník.

Banerdžíová napsala knihu Kabulivalova bengálská manželka o svém útěku z rukou Talibanu, podle níž v roce 2003 vznikl v indickém Bollywoodu film. Policisté předpokládají, že právě její kniha mohla být příčinou vraždy. „Naše vyšetřování naznačuje, že ozbrojenci byli rozhořčení kvůli něčemu, co v minulosti napsala nebo řekla,“ dodal policejní úředník. „Střelili ji dvacetkrát a měla vyškubanou část vlasů,“ upřesnil s tím, že jejího manžela útočníci svázali.

Banerdžíová byla vdaná za afghánského podnikatele. Do muslimského světa ale nezapadla; v prvním pokusu o útěk jí zabránili švagrové, protože by pro afghánskou rodinu byl ponižující. Podruhé se jí do cesty postavil Taliban. Vysvobodila ji až služební cesta jejího muže. Před časem se za ním opět přestěhovala do provincie Paktika, aby tu vedla zdravotní kliniku pro ženy. „Bylo od ní odvážné, že psala o svém útěku z Afghánistánu,“ řekl indický nakladatel Sandžana Roj Čaudhrí. „Vdala se za Afghánce a chtěla s ním žít. Tohle je cena, kterou za to zaplatila.“

Sušmita Banerdžíová:

„Burka byla nutností. Poslouchání rádia jsme měly zakázané. Ženy nesměly samy chodit do obchodů.“

Reportáž Lenky Nechvátalové (zdroj: ČT24)