Příprava na útok: Asadovi stoupenci vytvořili tábor lidských štítů

Damašek – O intervenci západních zemí v Sýrii se ještě nerozhodlo, v Damašku se už ale mobilizují dobrovolníci, kteří chtějí město před případným útokem zvenčí ochránit. Desítky prorežimních Syřanů vytvořily tábor lidských štítů a hodlají bránit vojenská stanoviště armády věrné prezidentu Bašáru Asadovi. Na americké zákonodárce mezitím sílí tlak ze všech stran. Židovská lobby spustí příští týden kampaň na podporu rezoluce umožňující intervenci v Sýrii. Naopak syrský parlament Kongres vyzval, aby útok nedopustil.

Nad Damaškem stanují desítky prorežimních Syřanů. „Jsme tu, abychom západním zemím, hlavně Spojeným státům dali najevo, že odmítáme jakýkoli zásah proti naší zemi. Jsme odhodlaní obětovat své životy, abychom ji ubránili,“ konstatoval jeden ze syrských demonstrantů.

Dobrovolníky čeká nejprve prověrka

Z centra metropole vozí Syřany na horu speciální autobusy. Každý dobrovolník, který se na nebezpečnou misi vydává, musí projít kontrolou. Organizátoři tak chtějí předejít sabotáži teroristů. „Cílem naší snahy je ukázat, že jsme pevně rozhodnutí bránit naši vlast. Milujeme naši zemi i armádu a budeme ji chránit proti americkému útoku,“ prohlásila dobrovolnice Šama.

Úder proti syrskému režimu má být odplatou za nedávný údajný chemický útok. Americký prezident Barack Obama věří, že za útokem stál Asad, Spojené státy pro to prý mají jasné důkazy. Rozhodnutí o úderu si Obama nechal posvětit Kongresem. Prezident ovšem poté zdůraznil, že jako vrchní velitel amerických ozbrojených sil si vyhrazuje právo „jednat s ohledem na zájmy národní bezpečnosti“. Podle Obamy hrozí, že pokud svět nyní nebude reagovat, zvýší se riziko dalších podobných útoků.

Vladimir Putin a Barack Obama na summitu G20
Zdroj: ČT24

Americké rakety zatím na Sýrii nelétají, okolní státy už ale přecházejí do stavu nejvyšší pohotovosti. Turecko posílá k hranicím další bojové jednotky, Rusko zase posiluje středomořskou flotilu o čtvrtou loď během jediného týdne.

Íránci vyhrožují USA odvetou

Důrazné varování před útokem zní ze strany dalšího spojence Damašku - Íránu. „Spojené státy dělají chybu. Obrátí se to proti nim. Budou za napadení těžce pykat. O tom není pochyb,“ konstatoval nejvyšší íránský duchovní vůdce Alí Chameneí.

Americké tajné služby zachytily rozkaz vůdce íránských Revolučních gard ozbrojencům v Iráku, aby po spuštění bombardování napadli americké cíle v zemi. Pozadu nezůstává ani Teheránem podporované hnutí Hizballáh. Washington už stahuje většinu diplomatů z Libanonu, kde radikální šíité působí.

Barack Obama
Zdroj: AP Photo/Charles Dharapak

Nechceme vás tady, vzkázal americký Kongres ruské delegaci

Horní komora ruského parlamentu mezitím zrušila cestu své delegace za americkými kolegy, které chtěli ruští poslanci odradit od souhlasu s útokem USA na Damašek. „Doufáme, že Kongres nakonec přijme vyvážené stanovisko bez siláckých argumentů a nepodpoří použití síly proti Sýrii,“ prohlásila před nedávnem šéfka horní sněmovny Valentina Matvijenková.

Podle zpráv z Washingtonu ale klíčoví poslanci Kongresu nemají o jednání s ruskými partnery zájem. Delegaci ruské Rady federace odmítli přijmout vůdce senátní demokratické většiny Harry Reid i předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner. Ochotu jednat s Rusy vyjádřili pouze dva demokratičtí poslanci Sněmovny reprezentantů, což ruskému parlamentu nestačí, cestu proto odvolal.

Ilustrační foto
Zdroj: Mohammad Abu Ghosh/ČTK/ZUMA

Syrský parlament i židovská lobby se snaží přesvědčit americké zákonodárce

Předseda syrského parlamentu Muhammad Džihád Laham vyzval americké zákonodárce, aby nepovolili prezidentovi Baracku Obamovi podniknout proti Damašku vojenský úder. „Žádáme vás nepřijímat nepromyšlené rozhodnutí. Máte moc přimět Spojené státy opustit válečnou stezku a vydat se cestou diplomacie,“ napsal Laham.

Vlivná proizraelská lobbistická organizace AIPAC se naopak zasazuje o úder proti syrskému režimu. Do budovy Kongresu chce vyslat příští týden okolo 250 aktivistů a židovských vůdců. Ti se budou snažit přesvědčit každého jednotlivého senátora či kongresmana, aby pro rezoluci zvedl ruku. Podle organizace AIPAC se „barbarství“ Asadova režimu již nedá tolerovat.

O rezoluci vztahující se k úderu proti režimu Bašára Asada zatím jednaly poslanecké výbory Kongresu, hlasování v plénu Senátu a Sněmovny reprezentantů se nečeká dřív než ve druhé polovině příštího týdne.

Syrských uprchlíků stále přibývá

Počet uprchlíků, kteří z obavy o život opouštějí Sýrii, stoupá. Strach v zemi zesílil právě hlavně po údajném chemickém útoku na předměstí Damašku. Podle OSN už Sýrii opustilo přes dva miliony lidí. Do Turecka přitom za poslední týden uprchlo deset tisíc Syřanů.

Ilustrační foto
Zdroj: EPA/JAMAL NASRALLAH