USA stahují své diplomaty z horké půdy

Bejrút – Spojené státy stahují své diplomaty z Libanonu a také z jihu Turecka. Podle agentur to souvisí s rostoucím napětím kolem možného úderu amerických ozbrojených sil na sousední Sýrii. V Libanonu má hlavní stan radikální hnutí Hizballáh, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. Podle zpráv z Libanonu byla podstatná část ambasády už evakuována. Česká republika nyní žádné změny na svých velvyslanectvích a konzulátech v Libanonu a Turecku nehlásí.

V Libanonu má hlavní stan radikální hnutí Hizballáh, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. O vyklizení americké mise v Libanonu, kde má zůstat pouze nezbytný personál, se uvažovalo už minulý týden, kdy prezident Barack Obama oznámil, že úder na syrský režim zvažuje.

Ministerstvo zahraničí USA ve svém doporučení odkazuje na „hrozbu, které je vystavena americká diplomatická mise a její pracovníci“. Ministerstvo zároveň doporučilo americkým občanům, aby z Libanonu odjeli. Svou přítomnost omezuje americké ministerstvo zahraničí i na konzulátu v turecké Adaně a doporučuje americkým občanům, aby omezili cesty na jihovýchod Turecka.

Ministerstvo zahraničí USA:

„Libanonské vládní úřady nejsou schopny poskytnout ochranu občanům ani návštěvníkům země v případě, že náhle vypuknou násilnosti. Přístup k hranicím, letištím, silnicím a přístavům může být přerušen jen po drobném varování nebo bez něj.“

Podle amerických médií lze očekávat, že v případě amerického úderu na Sýrii se Damašek přinejmenším pokusí o odvetný úder. Jeho terčem by se mohlo stát území amerických spojenců, tedy Turecka či Izraele, případně americké objekty v bezprostředním okolí Sýrie.

Rozhovor s Teodorem Marjanovičem (zdroj: ČT24)