Napište do Bruselu, vybízejí tabákové firmy kvůli zákazu mentolek

Brusel/Praha - Tabákové firmy bojují proti návrhu Evropské unie zakázat prodej mentolových a jiných cigaret s příchutí. V některých krabičkách tak nyní kuřáci nacházejí letáky, které je vybízejí, ať napíši svým poslancům v Bruselu, že se zákazem nesouhlasí. Návrh se bude v Evropském parlamentu projednávat příští měsíc.

Krabička cigaret a v ní leták se sloganem: „Nedovolte Evropské unii, aby zakázala Vaše tenčí a mentolové cigarety!“. Tak bojují tabákové firmy proti záměru Evropské unie zakázat prodej těchto cigaret. Leták kuřáky vybízí, aby přiměli své zástupce v europarlamentu hlasovat proti. „Chtěli jsme lidem dát možnost ovlivnit něco, co se právě projednává. Jindy se to dozví, až když to začne platit,“ prohlásil ředitel vnějších vztahů Philip Morris ČR Martin Hlaváček.

A kampaň zabrala - lidé do Bruselu skutečně začali psát. Diskusi nad návrhem vedou jak evropští, tak i čeští poslanci. „Chodí přibližně 15 až 20 mailů denně. Já udělám všechno pro to, abychom v tomto případě ochránili hlavně mladistvé,“ podotkl europoslanec Libor Rouček (ČSSD). „Hlasoval bych pro co nejměkčí normu, protože jsem přesvědčen, že definitivní úprava by měla být na národních úrovních,“ řekl europoslanec Miroslav Ouzký (ODS).

Nezdravý životní styl
Zdroj: Martin Ruetschi/ČTK/KEYSTONE

Brusel chce zredukovat počet mladistvých kuřáků

Zákaz prodeje mentolových cigaret, které nyní fungují hlavně na principu prasknuté mentolové náplně by podle EU snížil hlavně počet mladistvých kuřáků. Právě oni si je prý nejčastěji kupují. Podle Hlaváčka ale neexistují důkazy, že by to tak skutečně bylo.

„Když vdechnete kouř s mentolem, nevnímáte tu štiplavost a máte pocit, že vdechujete čistý a chladný vzduch, i když je pravdou opak,“ poznamenala Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku.

  • Členské země Evropské unie se shodly na přísnější regulaci tabákových výrobků i přes nesouhlas České republiky a několika dalších států letos v červnu. Dohoda byla nakonec kompromisem a oslabila původní návrh Evropské komise, podle kterého mělo 75 procent obalu krabičky tvořit varování před následky kouření. Nakonec se ministři zdravotnictví EU dohodli na 65 procentech. Novelu nyní musí posvětit Evropský parlament.

V České republice kouří přes dva miliony lidí, z toho čtvrt milionu mladších osmnácti let. Každý rok 16 tisíc lidí podlehne nemocem, které způsobuje kouření. A cigarety zkoušejí čím dál mladší děti – kolem dvanácti let.

Schmidt se předzásobil, nakoupil 200 kartonů

Na připravovaný zákaz zareagoval i i čtyřiadevadesátiletý bývalý německý kancléř Helmut Schmidt. Ten si údajně nakoupil do zásoby 200 kartonů mentolových cigaret. Pokud by denně vykouřil krabičku, vydržely by mu zásoby zhruba do stých narozenin.

Události k plánovanému zákazu mentolových cigaret (zdroj: ČT24)
  • Kouření je v Evropské unii nejčastější příčinou úmrtí, jíž lze předejít. Zaviní přibližně 700 000 předčasných úmrtí ročně. Typický český kuřák vykouří podle aktuálního průzkumu Eurobarometru denně přes čtrnáct cigaret, je tak mezi členskými zeměmi EU na dvanáctém místě. V Česku kouří 30 procent lidí nad 15 let, přísnou tabákovou směrnici však země odmítá.