Požár v Yosemitech se dále šíří, zatím je ale pod kontrolou

Los Angeles - Požár v Yosemitském národním parku se od čtvrtka znovu rozšířil a předpokládá se, že v horkém, suchém a větrném počasí, které bude pokračovat i o víkendu, získá ještě na intenzitě. Podle hasičů jde o třetí největší požár v historii Kalifornie, nicméně je stále uvnitř zabezpečené zóny, kterou kolem ohně vytýčili.

Od čtvrtka se rozloha zachvácená požárem rozšířila o dalších 36 kilometrů čtverečních. Oheň tak postihl již 996 kilometrů čtverečních porostu. „Očekáváme, že se požár dále zintenzivní, když se dostane do nespálených oblastí uvnitř kontrolované zóny,“ uvedlo v prohlášení vedení hasičů, podle nichž bude oheň zuřit ještě dva týdny.

Požár propukl 17. srpna v chráněné oblasti Stanislaus National Forest. Podle hasičů jej způsobil neopatrný lovec. V samotném yosemitském parku strávil požár zhruba 267 kilometrů čtverečních, tedy jen relativně malou část, a to v málo navštěvované lesní části. Podstatná část národního parku tak zůstala otevřena pro turisty. S plameny, které zničily přes 110 domů a chat, stále bojuje na 3600 hasičů. Živel si nevyžádal žádné vážnější zranění.