Guatemalu zasáhlo silné zemětřesení

Guatemala - Jihozápad Guatemaly u hranic s Mexikem zasáhlo silné zemětřesení. Podle americké geologické služby USGS mělo sílu 6,5 stupně, což představuje otřesy schopné způsobit vážné škody i 100 kilometrů od epicentra. Výrazné otřesy pocítili i obyvatelé guatemalské metropole. Zranění ani výrazné škody dosud nejsou hlášeny. Úřady prozatím nehlásí žádné rozsáhlé škody.

Podle USGS bylo epicentrum šest kilometrů jižně od obce Pajapita, která leží asi 170 kilometrů západně od metropole. Ohnisko otřesů bylo v hloubce asi 67 kilometrů.

Zranění podle DPA utrpěli nejméně tři lidé, na které dopadly padající trosky. V obci nedaleko Pajapity zemřela na infarkt 70letá žena, uvedl list Prensa Libre.

V obci La Emboscada se zřítily čtyři domy. Škody na nemovitostech hlásí i další vesnice. Zemětřesení nejčastěji pobořilo stavení z vepřovic. V řadě oblastí vypadl proud. Naopak sousední mexický stát Chiapas doposud neohlásil žádné škody.

V Guatemale jsou zemětřesení poměrně běžná, neboť leží v tektonicky nestabilní oblasti. Poslední velké otřesy o síle 7,2 stupně způsobily loni v listopadu smrt více než 50 lidí.