Egyptští pyrotechnici měli práci na trati u Suezu

Káhira - Egyptská armáda narazila na výbušniny nastražené pod kolejemi na železniční trati u Suezského průplavu. Pyrotechnici je následně zneškodnili. Mezitím na sever Sinajského poloostrova zamířily další obrněné jednotky k boji proti islámským radikálům.

Egyptská armáda uskutečnila rozsáhlou operaci proti islamistickým ozbrojencům na severu Sinajského poloostrova a zabila v ní nejméně 31 lidí. Do oblasti armáda vyslala pěchotu s podporou tanků, obrněných vozidel a bitevních vrtulníků.

Místní lidé tvrdí, že jde o jednu z největších takových akcí za poslední roky. Podle armádního mluvčího by měli vojáci „vyčistit“ oblast v okolí města Rafáhu, kde se nachází hraniční přechod s palestinským pásmem Gazy. Oblast je již řadu týdnů místem útoků egyptských pozemních sil i letectva. Jejich terčem jsou sklady zbraní a výbušnin a budovy, kde se skrývali islamističtí ozbrojenci. Kromě třicítky zabitých armáda dalších 15 lidí zadržela.

Muslimští radikálové po svržení egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou počátkem července vystupňovali své útoky na bezpečnostní síly v neklidné oblasti Sinaje. Egyptské bezpečnostní složky zde v reakci na to své operace zintenzivnily. Neklidem v oblasti se začaly zabývat i Spojené státy a další země, protože region sousedí nejen s Izraelem a pásmem Gazy, ale také se Suezským průplavem, který je významnou námořní cestou.

Demonstrace si vyžádaly další dva životy

Tisíce lidí v pátek v zemi opět vyšly do ulic a požadovaly návrat svrženého prezidenta Mursího. Ani tentokrát se protesty neobešly bez obětí na životech. Podle agentury Reuters při nich zemřeli nejméně dva lidé. Protesty zřejmě to způsobila informace v tisku, že se vláda chystá rozpustit Mursího islamistické Muslimské bratrstvo.

Oficiálně by rozhodnutí mělo být oznámeno až příští týden. Rozpuštění Muslimského bratrstva jako nevládní organizace doporučil správnímu soudu už v pondělí speciální tým soudců. Situaci vyostřil také čtvrteční pokus o atentát na konvoj egyptského ministra vnitra, který demonstranti připisují policii.

Demonstrace v Káhiře, Alexandrii, Suezu a dalších městech jsou nejmasovější za posledních osm dní a není vyloučeno, že násilnosti opět propuknou v plné síle. Po násilných střetech s armádou přišlo v srpnu o život na 900 lidí. V celách skončily stovky předních představitelů donedávna vládnoucího Muslimského bratrstva.

Přes nejistý vývoj už některé české cestovní kanceláře tento týden obnovily zájezdy do Egypta. České ministerstvo zahraničí cestování do Egypta nadále nedoporučuje.

Egyptská armáda zneškodnila výbušniny pod kolejemi (zdroj: ČT24)