Útěk přes tři kontinenty: Izrael zachránil rodinu židů z Jemenu

Jeruzalém - Izraelské úřady v utajení zachránily 17 členů rodiny jemenských židů, které ohrožoval rostoucí vliv teroristů z al-Káidy v zemi. České televizi se podařily zjistit podrobnosti ze zákulisí záchranné operace. Trvala dva roky a podobala se špionážnímu filmu.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Celý příběh začal v temných uličkách jemenské metropole Saná, kde se stovka zbývajících židů ocitla ve smrtelném nebezpečí ze strany islamistů. Po vraždě židovského učitele se bratři Karnyovi rozhodli uprchnout. Pomoc nabídli překvapiví zachránci, satmarští chasidé. Ultraortodoxní židovská sekta, která odmítá existenci Izraele, však rodinu rozdělila. Rodiče nechala v Londýně, děti odvezla ke své komunitě v Argentině.

„Děti, které zůstaly samy, byly velmi zklamané. A kontaktovaly našeho zástupce,“ říká Natan Ščaranskij, ředitel Židovské agentury. V tu chvíli se na jeruzalémské ulici Krále Jiřího číslo 48 rozjel plán dvojí záchrany. Mozkem operace se stala Arielle Di Portoová, expertka Židovské agentury na mimořádné záchranné akce. „Přípravy trvaly dlouho. Ortodoxní satmaři totiž nechtějí, aby se židé stěhovali do Izraele,“ vysvětluje Di Portoová.

Tohle je ten nejlepší den!

Agentuře se podařilo nenápadně propašovat Karnyovy děti z nedobrovolného azylu v Argentině. Do Izraele zatím zamířili z Londýna i jejich rodiče. Po dvou letech se celá rodina opět setkala. Po napínavém útěku přes tři kontinenty jsou konečně všichni zase spolu a v bezpečí. „Jsem šťastný, tohle je ten nejlepší den!“ radoval se Chaim Karny.

Za podobně dramatických okolností a naprostého utajení přiletělo na telavivské letiště v posledních letech jenom z Jemenu 151 židů. V zemi zůstalo již pouze 90 členů starobylé komunity. „Zbývá jim buď odjet do Izraele, nebo konvertovat k islámu,“ říká odborník na židovskou diasporu Josef Tobi.

Krátce po Karnyových přiletěli do Izraele i poslední židé z Etiopie. Židovská agentura odhaduje, že v ohrožení je dalších 60 tisíc lidí, především v Íránu a Iráku. Část z nich bude nejspíš brzy potřebovat umění přísně tajných záchranných operací.