Angela Merkelová - Vše, co umí, se naučila v NDR

Berlín - Angela Merkelová je nejmocnější žena světa a láme rekordy v popularitě. Její země kvete i uprostřed evropské krize a ona po sedmi letech v čele opět míří k volebnímu vítězství, téměř jistému předem. Kouzlo německé kancléřky Angely Merkelové je přitom víc než nenápadné: pro voliče přívětivá žena vyhýbající se kontroverzním tématům, pro politické soupeře tvrdá kancléřka, kterou není radno podceňovat. Kde se ale tomu všemu naučila?

Autor životopisu Merkelové Günther Lachman vidí původ jejích vlastností v jejím mládí, které strávila ve stínu berlínské zdi. Angela Merkelová se sice narodila v západním Německu, její otec, evangelický kněz přezdívaný rudý pastor, se ale rozhodl utéct přes železnou oponu, a to opačným směrem než většina – do NDR.

Pro malou Angelu začala léta aktivního angažmá ve službách režimu. „Nikdy se nedistancovala od režimu, až do konce mu byla velmi blízko,“ upozornil Lachmann. Podle jeho životopisu se Merkelová jako vědecká pracovnice Institutu fyzikální chemie východoberlínské Akademie věd ještě v roce 1989 hlásila k reformnímu komunismu a přestavbě Michaila Gorbačova.

Angienator (zdroj: ČT24)

Podle něj se právě v této době naučila uhýbat před ožehavými tématy, zároveň ale vždy měla ostré lokty a rozhodně si nic nenechala líbit. Dodnes tak mezi německými politiky platí pravidlo: Merkelovou hlavně nepodceňovat.

Že umí otočit o 180 stupňů, předvedla Merkelová vzorově po katastrofě ve Fukušimě. Přes noc se z odhodlané zastánkyně jádra stal prorok bezjaderné budoucnosti. „Neudělala to z péče o ekologii, ale protože si myslela, že jí to přinese hlasy voličů ve volbách v Bádensku-Wüttenbersku,“ myslí si politolog Petr Robejšek.

Rychle dokázala opustit i svého politického guru Helmutha Kohla, který si ji vyhlédl po pádu komunismu jako nadějnou mladou posilu své strany. Po té, co se provalil skandál s financováním strany, postavila se Angela do čela rebelů, kteří starého pána svrhli.

Z jejích křesťanských demokratů se stala strana pro všechny. Konzervativní strana láká voliče na miliardové dárky a diskutuje o podpoře sňatků homosexuálů. „Dokáže si přivlastnit témata, která tradičně patří sociálním demokratům – minimální mzdu, sociální spravedlnost, rodinná témata. Pro sociální demokracii tak vlastně žádná témata nezůstávají,“ upozornila politoložka Andrea Römmeleová. Svého vyzyvatele Peera Steinbrücka tak Merkelová válcuje na plné čáře.

Angela Merkelová vyrůstala v braniborském Templinu v bývalé NDR. Po studiu fyziky v Lipsku pracovala v institutu fyzikální chemie ve východoberlínské akademii věd. Třikrát pobývala na stážích v bývalé Československé akademii věd a údajně se dokázala domluvit česky. Jako čtrnáctiletá prožila v tehdejším Československu také část léta roku 1968, pobývala v Peci pod Sněžkou v Krkonoších a podle svých slov se i ona poddala nadějím na změnu poměrů v komunistickém bloku. Svou strmou politickou kariéru zahájila Merkelová v roce 1990 vstupem do Křesťanskodemokratické unie (CDU). Kancléřkou je od roku 2005. V roce 1998 se provdala za profesora chemie Joachima Sauera.