Sýrie přijala ruský návrh. Odevzdá své chemické zbraně

Moskva/Damašek - Sýrie prý přijala ruský návrh, aby dala své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu. Sdělil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko a Sýrie už na plánu, jak by mohlo mezinárodní společenství získat kontrolu nad chemií Damašku, pracují. Moskva přitom teprve v pondělí světu oznámila, že režimu Bašára Asada navrhla, aby chemické zbraně vydal a umožnil jejich zničení. Asad by se tak mohl vyhnout vojenskému úderu ze strany USA. Barack Obama nicméně hodlá dál usilovat o podporu Kongresu pro vojenskou intervenci v Sýrii.

„Včera jsme vedli s ruským ministrem Lavrovem velice plodná jednání. Večer jsme mu oznámili, že na ruskou iniciativu týkající se chemických zbraní přistoupíme,“ řekl syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. S návrhem prý souhlasil, protože realizace návrhu „by odstranila důvody pro americkou agresi“.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už dříve naznačil, že plán, jak donutit Damašek k odevzdání chemických zbraní, vzešel z kontaktů s USA, a není tedy výhradně ruskou iniciativou. Mluvčí ruského prezidenta sdělil, že o této věci hovořil Vladimir Putin s Obamou během summitu G20 v Petrohradě minulý týden. Podrobnosti Lavrov nesdělil, veřejnost se je podle něj dozví „brzy“.

„Vidíme to jako potenciálně pozitivní vývoj a považujeme to za jasný výsledek tlaku na Sýrii,“ řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney. Bílý dům si chce být jist, že Sýrie to myslí vážně, a proto dnes Obama navštíví Kongres a bude přesvědčovat poslance, aby podpořili omezené údery proti Sýrii a později dnes večer osloví v televizi Američany, řekl Carney.

Barack Obama jedná o situaci v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Pete Souza

Spojené státy obviňují Asadův režim z chemického útoku na povstalecké oblasti u Damašku, při němž podle Washingtonu 21. srpna přišly o život stovky lidí. Prezident Barack Obama se proto snaží přesvědčit spojence a americké zákonodárce, aby podpořili odvetný vojenský úder na Sýrii. Záměr Moskvy označil Obama za možný průlom a formálně jej přivítala i syrská vláda.

Podpořila jej také Čína a Írán. „Vzhledem k tomu, že tento návrh může přispět ke zmírnění napětí v Sýrii a že je součástí politického řešení syrské krize s cílem nastolení míru a stability v Sýrii i v celém regionu, mělo by ho mezinárodní společenství podpořit,“ řekl mluvčí čínské diplomacie. „Írán podporuje tuto (ruskou) iniciativu. Domníváme se, že by mohla přispět k zastavení militarismu v regionu,“ prohlásila mluvčí íránské diplomacie. Podle Íránu nesou za srpnový chemický útok zodpovědnost syrští povstalci.

„Existují obavy ohledně vlastnictví zbraní hromadného ničení v rukou teroristů,“ konstatovalo íránské ministerstvo. „Myslíme si, že jakákoli iniciativa (ohledně chemických zbraní) by měla zahrnovat i teroristy,“ dodala.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Izrael naproti tomu plán hodnotí skepticky a „obezřetně“ se k němu staví rovněž Francie. „Rusové zpočátku popírali, že Sýrie má zásoby chemických zbraní. Pak popírali masakr chemickými zbraněmi. Nyní obrátili. To je velmi dobré. Neústupnost Západu se vyplatila,“ uvedl ministr zahraničí Francie Laurent Fabius. Francie hodlá předložit Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce vyzývající Sýrii ke zveřejnění jejího chemického arzenálu a odsuzující srpnový chemický útok u Damašku.   

Jednoznačné odmítnutí ruské iniciativy zaznělo z řad syrské opozice, která ji označila za politické manévrování: „Poslední výzva Lavrova je politický manévr, který znamená jen zbytečný odklad a nepřinese syrskému lidu nic než smrt a zkázu.“

Kongres zatím s hlasováním počká

Republikánští senátoři John McCain a Lindsey Graham v reakci na vývoj kolem ruského návrhu prohlásili, že by jejich kolegové z obou komor Kongresu měli tím spíše úder schválit. Jen vojenská akce se souhlasem Kongresu podle nich dá prezidentu Baracku Obamovi do rukou účinný nástroj, s nímž může na Rusko a Sýrii tlačit ve snaze o skutečné a rychlé zničení Asadova chemického arzenálu. Hlasování, které mělo původně proběhnout ve středu, se pravděpodobně uskuteční později tento týden.

Sergej Lavrov a John Kerry
Zdroj: AP/Charles Dharapak/ČTK

Human Rights Watch má jasno: Chemii použil Asad

Podle analýzy organizace hájící lidská práva Human Rights Watch (HRW) svědčí všechny důkazy o tom, že za chemický útok v Sýrii je odpovědný režim prezidenta Bašára Asada. Nevládní organizace se sídlem v USA to dnes uvedla ve své zprávě. Podle ní Asadova armáda „velmi pravděpodobně“ při útoku na předměstí Damašku 21. srpna použila nervový plyn sarin. Organizace se v analýze opírá o výpovědi svědků, lékařské záznamy či pozůstatky použitého vojenského materiálu. „Tyto důkazy velmi silně ukazují na to, že syrské vládní síly toho strašného rána vypálily k damašským předměstím rakety nesoucí chemické hlavice,“ uvedl autor analýzy Peter Bouckaert. Asadův režim ale nadále odpovědnost za útok odmítá.

Podporu Kongresu Obama nemá jistou

Kongres USA jednání o útoku na Sýrii zahájil tento týden. V pondělním rozhovoru pro televizní stanici NBC Obama uvedl, že si jeho podporou není jistý. Zda by útok nařídil i po nesouhlasném stanovisku Kongresu, se podle svých slov rozhodne až po hlasování. Obamův návrh má podle analytiků větší šanci na úspěch v Senátu, hlasování v dolní komoře Kongresu bude podle všeho těsnější. Téměř polovina členů Sněmovny reprezentantů je podle průzkumu agentury AP zatím nerozhodnuta.