Čtyřem Indům hrozí za skupinové znásilnění provaz

Dillí - Indický soud uznal plnou vinu čtyř mužů obžalovaných ze skupinového znásilnění a vraždy studentky v autobusu loni v prosinci v Dillí. Oznámení výše trestu se čeká ve středu. Vzhledem k míře přiznané viny je pravděpodobné, že soud uloží trest smrti oběšením.

Po vynesení rozsudku začal skandovat dav před soudní budovou: „Oběste je! Oběste je! Oběste je!“ Jeden z advokátů odsouzených označil rozsudek za nespravedlivý a zaměřený pouze na to, aby se zalíbil rozlícené společnosti. „Teď, když se potvrdila jejich vina, musejí viset. Není jiná možnost,“ řekl jeden z místních studentů.

Proces se táhl sedm měsíců. Kvůli povaze zločinu proběhl z větší míry za zavřenými dveřmi. Zdramatizovala ho i smrt pátého z obviněných, který byl v březnu nalezen oběšený ve své cele, v níž údajně spáchal sebevraždu.

V srpnu dillíský soud uložil tři roky vězení šestému pachateli znásilnění, kterému bylo v době spáchání zločinu 17 let. Šlo o maximální možný trest, který kvůli věku obžalovaného připouštěl zákon.

Indičtí policisté
Zdroj: Manish Swarup/ČTK/AP

Prosincová tragédie vyvolala celonárodní diskusi o zacházení s ženami ve druhé nejlidnatější zemi světa a vedla k tomu, že oběti násilí začaly dostávat odvahu příkoří hlásit úřadům. O nových i starších případech znásilňování také indická média poměrně často referují.

„Můžeme oslavovat tento konkrétní rozsudek. Ale úplná změna (ve společnosti), to už je běh na dlouhou trať,“ poznamenala prominentní právnička a zastánkyně práv indických žen Rebecca Johnová. Vyzvala také, aby se věnovala vzpomínka všem ostatním případům znásilnění, jimž se nedostalo takové mediální pozornosti.

Vydáno pod