Rumunský soud přerušen kvůli výměně soudce, zloději obrazů vyhrožují

Bukurešť – V Bukurešti po měsíčním odkladu začal proces se šesti Rumuny, kteří jsou obžalovaní, že loni ukradli z rotterdamské galerie Kunsthal sedm obrazů slavných mistrů, jejichž celková cena se odhaduje na 50 až 100 milionů eur (zhruba 1,3 až 2,6 miliardy Kč). Proces byl ale přerušen kvůli žádosti advokáta o výměnu soudce. Zatím není jasné, kdy bude pokračovat.

Předpokládaný vůdce skupiny zlodějů Radu Dogaru zopakoval, že nikdy neprozradí, kde díla jsou, pokud nebude proces přesunut do Nizozemska. Jeho obhájce Catalin Dancu v přestávce jednání médiím sdělil, že pět ze sedmi uloupených pláten, o nichž se předpokládalo, že jsou v Rumunsku, bylo přemístěno do jiné země, možná do sousedního Moldavska. Další dvě díla jsou zřejmě v Belgii. Dogaru ale odmítl říci, kde pět obrazů je. „Radu už dál nechce spolupracovat s rumunskými úřady, protože nevěří rumunskému soudnímu systému,“ dodal Dancu. 

Radu Dogaru:

„Jestliže mě Nizozemci nechtějí převzít, nikdo ty obrazy neuvidí.“

Obhájce zopakoval, že žádný obraz nebyl spálen, jak dříve při vyšetřování řekla Dogaruova matka. Svá slova sice pak vzala zpět, ale experti při prověřování jejích výpovědí nalezli v kamnech u ní doma stopy po barvách a plátnu. Zatím se nepodařilo jednoznačně zjistit, zda šlo o ukradené obrazy.

Soudce dnes udělil Dancuovi nejvyšší možnou pokutu 5000 lei (29 000 korun) za to, že přišel na jednání pozdě a v džínsech a teniskách. Advokát vysvětlil, že se zdržel kvůli jednání u jiného soudu, a poznamenal, že je „čistý a oholený a voní“. Proti pokutě se hodlá odvolat.

Kořistí lupičů se staly Hlava harlekýna Pabla Picassa, Liseuse en Blanc et Jaune (Čtenářka v bílé a žluté) od Henriho Matisse, obrazy Waterloo Bridge a Charing Cross Bridge od Clauda Moneta, Femme devant une fenetre ouverte, dite la Fiancée (Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka) od Paula Gaugina, Autoportrét Meyera de Haana a malba Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima) od Luciana Freuda.