Plast-slast: Britská centrální banka uvažuje o nových bankovkách

Londýn – Výraz „plastic money“ zřejmě brzy získá i na Britských ostrovech nový význam. Britská centrální banka totiž uvažuje o tom, že od roku 2016 začne vydávat plastové bankovky, které budou bezpečnější a odolnější než dosavadní papírová platidla a přežijí i vyprání v automatické pračce. Jako první by mohla přijít do oběhu plastová pětilibrovka, následně pak desetilibrovka.

Podle BBC by měly být bankovky vyrobeny z tenké a pružné polypropylenové folie. Budou obsahovat vyspělejší prvky na ochranu před paděláním a vydrží v oběhu dvaapůlkrát déle než současná platidla. V současnosti je průměrná životnost pětilibrové bankovky necelý rok.

Banka chce v příštích dvou měsících zjistit postoj veřejnosti k možnému zavedení bankovek z nového materiálu. Konečné rozhodnutí pak učiní v prosinci. „Britská centrální banka bude tisknout plastové bankovky pouze tehdy, pokud bude přesvědčena, že jim veřejnost bude důvěřovat a že budou veřejnosti vyhovovat,“ uvedl náměstek guvernéra banky Charles Bean.

Britská centrální banka strávila zkoumáním možností v oblasti plastových bankovek zhruba tři roky. Její výzkumníci se z velké části soustředili na zkušenosti z 20 zemí, které již plastové bankovky zavedly. Mezi tyto země patří i Kanada, odkud pochází nynější guvernér britské centrální banky Mark Carney. Ten stál v minulosti také v čele kanadské centrální banky. Nejdéle se plastovými penězi platí v Austrálii.