Obama: Asadův chemický útok ohrožuje bezpečnost USA

Washington - Americký prezident Barack Obama v celonárodním projevu k USA prohlásil, že situace v Sýrii se dramaticky změnila po srpnovém chemickém útoku, který měl podle něj na svědomí režim Bašára Asada a který podle něj ohrožuje bezpečnost Spojených států. Zároveň vyzval Američany k „nezavírání očí“ před událostmi v Sýrii a snažil se vyvrátit pochybnosti o smyslu potenciálního útoku na Asadův režim. Zdůraznil, že se bude snažit situaci řešit mírovou cestou za pomoci americké vojenské síly.

Obama chce o nutnosti vojenské odvety proti Sýrii přesvědčit americkou veřejnost, která je z velké části proti intervenci, a v posledních dnech kvůli tomu vystupňoval svou kampaň v médiích. Ve zhruba čtvrthodinovém projevu odsoudil srpnový chemický útok na Syřany, který Spojené státy připisují režimu syrského prezidenta Bašára Asada a chtějí ho za něj potrestat.

Barack Obama:

„I omezený vojenský zásah bude pro Asada upozorněním. A takový úder nemůže udělat žádný jiný národ než my. Nemyslím si, že bychom měli dalšího diktátora odstranit silou. V Iráku jsme se dostatečně poučili, že když to uděláme, stáváme se odpovědnými za všechno, co přijde potom. Ale omezený úder donutí Asada, i jakéhokoliv jiného diktátora, aby si dvakrát rozmyslel, než chemické zbraně použije.“

„Víme, že Asadův režim je za něj odpovědný,“ zopakoval šéf Bílého domu to, co američtí představitelé tvrdí již nějakou dobu. „Víme, že členové chemických jednotek se na útok chystali poblíž místa, kde se připravuje sarin. Jednotkám se rozdávaly plynové masky. Pak z oblasti ovládané režimem vypálili rakety do jedenácti čtvrtí, které chtěli vyčistit od opozičních sil,“ popsal americké poznatky prezident. „Otázkou je teď zjistit, co jsou Spojené státy a mezinárodní společenství tváří v tvář tomu připraveni dělat,“ sdělil také s tím, že USA sice nejsou světovým policistou, v Sýrii jsou ale v sázce americké principy i národní bezpečnost.

Obama také potvrdil, že požádal americký Kongres, aby odložil hlasování o použití síly v Sýrii, a umožnil tak hledání diplomatického řešení. Tato možnost se vynořila v pondělí s ruským návrhem na předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Sýrie uvedla, že s ruským návrhem souhlasí. Podle Obamy by ale USA měly být dál připravené zasáhnout, protože v tuto chvíli nelze předvídat, jak Asadův režim zareaguje na ruský návrh zbavit se chemických zbraní.

„Je příliš brzy na to říct, zda tento návrh uspěje, a jakákoli dohoda musí překontrolovat, že Asadův režim dodržuje své závazky,“ uvedl také americký prezident, který kvůli návrhu hodlá nadále jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Připomněl, že s šéfem ruské diplomacie Lavrovem se ve čtvrtek sejde americký ministr zahraničí John Kerry. Spojené státy se také budou dál radit s Ruskem a Čínou kvůli chystané rezoluci pro Radu bezpečnosti OSN, která by vyžadovala odevzdání syrských chemických zbraní. Americká armáda rovněž od Obamy dostala rozkaz zůstat v současném postavení, aby udržovala tlak na Asada a byla s to „odpovědět, když diplomacie selže“.

Amerikanista Miloš Calda označil v rozhovoru pro ČT24 Obamův projev za skutečně prazvláštní. Prezident podle něj vyzývá americký lid k podpoře činu, který nechce podniknout.

Průzkum Reuters/Ipsos v úterý před Obamovým projevem ukázal, že nesouhlas s možnou intervencí je v USA nadále velmi silný. Podle 62 procent Američanů by armáda v Sýrii zasahovat neměla. Intervenci podporovalo jenom 18 procent dotázaných. Podle některých korespondentů byl Obamův projev jasný, ale bez vášně a bez nových argumentů. Z rychlého průzkumu CNN/ORC provedeného po Obamově projevu vyplynulo, že 61 procent diváků nastíněný prezidentův přístup k Sýrii podporuje; 37 procent s jeho odpovědí na údajný chemický útok Damašku nesouhlasí, uvedla CNN na svém webu. 

Francie navrhuje dát Damašku 15 dnů

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius navrhl Radě bezpečnosti OSN text rezoluce, podle něhož by syrský režim měl do 15 dnů přiznat, kolik má chemických zbraní, a zpřístupnit inspektorům všechny klíčové objekty a místa, kde je skladuje. Text také počítá s tím, že pokud by syrské úřady dohodu porušily, může Rada bezpečnosti využít „Kapitolu VII“ a vojensky zasáhnout. Právě kvůli tomuto bodu zřejmě Rusko návrh odmítlo a se Sýrií dojednalo svůj plán chemického odzbrojení.

Francouzský návrh připisuje odpovědnost za srpnový chemický útok jednoznačně syrské vládě a žádá, „aby syrské úřady okamžitě přestaly užívat chemické zbraně.“

Podle OSN páchají válečné zločiny obě strany

Ve své nejnovější zprávě za období od 15. května do 15. července vyšetřovatelé OSN uvedli, že syrské vládní síly v uplynulých měsících masakrovaly civilisty, bombardovaly nemocnice a páchaly další válečné zločiny ve snaze znovu dobýt území. Zločinů se ale dopouštěly i protivládní síly, včetně zahraničních islamistických bojovníků, které mají na svědomí válečné zločiny jako „popravy“, braní rukojmích a ostřelování civilních čtvrtí. „Pachatelé těchto zločinů, jichž se dopouštějí všechny strany, jednají v rozporu s mezinárodním právem. Nemají strach, že budou voláni k odpovědnosti. Je nezbytné postavit je před spravedlnost,“ zdůraznila čtyřčlenná vyšetřovací komise OSN, vedená Brazilcem Paulem Sérgiem Pinheirem. 

Celkem se podle expertů dopustily za poslední rok a půl síly loajální vládě v Damašku osmi masakrů, příslušníci opozice nesou odpovědnost za jeden. Devět dalších případů, kdy při útocích hromadně umírali lidé, se dál vyšetřuje. Komise zkoumala také indicie, podle nichž byly v Sýrii v daném období použity chemické zbraně. Komise ale prý nemá dost důkazů na to, aby mohla obvinění potvrdit, nebo vyvrátit. Ke zkoumání chemického útoku z 21. srpna se zatím komise nedostala a zahrne ho pravděpodobně do své příští zprávy.

Podle syrské opozice poskytují USA povstalcům některé zbraně

Mluvčí syrské koalice skupin bojujících proti Bašáru Asadovi na tiskové konferenci ve Washingtonu prohlásil, že Spojené státy začaly syrským povstalcům poskytovat některé zbraně. Činitelé Bílého domu v červnu naznačili, že Obama se rozhodl syrským rebelům poskytnout vojenskou pomoc. V následujících měsících ale syrští povstalečtí velitelé a američtí zákonodárci tvrdili, že žádné smrtící zbraně nedorazily.

„Spojené státy poskytují nesmrtící a (…) také některou smrtící podporu Vrcholné vojenské radě (SMC),“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí povstalecké koalice. Washington si podle něj je jistý, že mechanismy, které SMC ustavila, jsou dobře prověřeny, a bude ujištěn, že zbraně nepadnou do špatných rukou, uvedl také. Jde zřejmě o narážku na obavy USA, že z amerických zbrojních dodávek by mohly těžit radikální islamistické skupiny. SMC dohlíží na vojenské operace povstalců pod vedením generála Sálima Idríse.

Americká Ústřední zpravodajská služba, která dohlíží na tajné vyzbrojování, se ke sdělení povstaleckého mluvčího nevyjádřila. John Kerry v úterý prohlásil, že USA se pokouší zvýšit svou podporu syrské opozici.

Vydáno pod