Američtí tajní porušovali zákony na ochranu soukromí

Washington – Agenti americký tajných služeb mezi lety 2006 a 2009 pravidelně porušovali zákony na ochranu soukromí. Vyplývá to z odtajněných dokumentů, podle nichž ke sledování telefonní a internetové komunikace neměli dostatečné oprávnění. Chybělo totiž konkrétní podezření, že sledují teroristy. Spisy zveřejnilo ministerstvo spravedlnosti v rámci soudního sporu.

Spisy byly zveřejněny v reakci na žalobu podanou organizací na ochranu občanských svobod Electronic Frontier Foundation kvůli přístupu k soudním nařízením a dalším dokumentům vládních činitelů v souvislosti se špionážním programem. Ministerstvo spravedlnosti dokumenty předložilo, aby pomohlo soudní spor urovnat. Dokumenty se vztahují k roku 2009. Agenti amerických špionážních služeb tehdy při sběru údajů o vnitrostátních telefonních hovorech podle nich zašli příliš daleko, zvláštnímu tajnému soudu ale pak poskytli klamné informace o své činnosti.

Na americký tajný program sledování internetové komunikace a telefonních hovorů letos upozornil bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden. Bílý dům od té doby čelí rostoucímu tlaku, aby zveřejnil více podrobností o špionážním programu. Podle některých médií dokáže NSA kromě internetové komunikace sledovat i data uživatelů chytrých mobilních telefonů.