Desáté září má napříště připomenout, že krize dohání lidi k sebevraždám

Atény - Řecko v úterý vyhlásilo 10. září světovým dnem prevence sebevražd. Odborníci tak propagují krizovou telefonní linku, která v zemi vznikla, když během ekonomické krize radikálně stoupl počet sebevražd. Ústředním motivem nového významného data bude čtyřmístné telefonní číslo, poznávacím znamením jeho podporovatelů žlutá stuha.

Kampaň má připomenout Řekům, že s řešením osobní krize mohou pomoct odborníci. Stále víc jich totiž sahá k tomu nejzazšímu řešení. Zatímco v roce 2009 bylo sebevrahů v zemi necelých 700, loni už úřady zaznamenaly přes 3 100 případů. Důvodem nejsou jen osobní finanční bankroty, ale i související jevy jako nezaměstnanost nebo užívání nebezpečných, levně vyráběných drog.

„Stát se musí postarat o lidi s tak vážnými problémy, za těmi čísly jsou lidé a lidská bolest. Ekonomové to nemohou jen ignorovat,“ říká profesorka psychiatrie Marina Oikonomouvá. Experti upozorňují na to, že všude v Evropě, kde vzrostla nezaměstnanost, se zvýšil i počet sebevrahů. Když naopak nezaměstnanost mizí, klesá i počet sebevražd. Řečtí lékaři taky poukazují na stále častější případy depresí, které mohou v budoucnu způsobit další nárůst statistiky. Zároveň ale chválí výsledky nové krizové linky, za poslední tři roky se počet jejích klientů skoro pětkrát zvýšil.

Řecko vyhlásilo 10. září světovým dnem prevence sebevražd (zdroj: ČT24)

Vlna sebevražd je v Řecku stále vysoká. Od roku 2007, kdy ekonomická krize vypukla, do roku 2011 stoupl jejich počet o 43 procent, informoval řecký statistický úřad ELSTAT. Téměř 60 procent obětí mělo potíže s nalezením zaměstnání, byť jen třetina z tohoto počtu byla v oficiálním seznamu nezaměstnaných. Podle policejních údajů přes 16 procent sebevrahů uvedlo v dopise na rozloučenou ekonomické důvody.