Teroristé zasáhli srdce USA před 12 lety. Obama uctil oběti minutou ticha

New York - Spojené státy vzpomínají na oběti teroristických útoků z jedenáctého září 2001. Minutou ticha před Bílým domem a Pentagonem je uctil také prezident Barack Obama. Od teroristických útoků v New Yorku, Washingtonu a v Pensylvánii právě uplynulo 12 let. „Byla to rána z čistého nebe, všichni z toho byli šokovaní,“ zavzpomínala na osudný den redaktorka ČT Petra Flanderková. Na Ground Zero se opět četla jména téměř tří tisíc obětí. USA posílily bezpečnostní opatření. Loni totiž na výročí zaútočili islámští radikálové na ambasádu USA v Libyi. Americký velvyslanec a tři úředníci tehdy zemřeli.

Připomínkové akce jsou letos skromnějšího charakteru

Američané zahájili vzpomínkový den v 8:46 minutou ticha. Právě v tu chvíli narazilo do Světového obchodního centra první letadlo. Ve stejnou chvíli se téměř zastavil život poblíž newyorské finanční tepny Wall Street, kde si památku obětí připomněly tisíce lidí
včetně jejich blízkých. Ceremonie probíhaly všude, kde se odehrály útoky. „Jde spíš o připomínkové akce menšího rozsahu, než na jaké jsme byli zvyklí,“ uvedl zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček.

Na místě, kde stálo Světové obchodní centrum, četli už tradičně rodinní příslušníci jména obětí. V New Yorku tentokrát nehovořili politici. Slovům příbuzných obětí tak mlčky naslouchal třeba současný newyorský starosta Michael Bloomberg, jeho předchůdce úřadující v roce 2001 Rudy Giuliani či guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Prezident Barack Obama se dostavil na neveřejnou rodinnou vzpomínkovou akci v Pentagonu, kde si promluvil s rodinami 184 obětí. „V našich srdcích stále cítíme bolest z té ztráty… Ale jejich světlo zůstává ve vás,“ obrátil se Obama v projevu na příbuzné obětí.

V jihovýchodní Pensylvánii se pak četla jména 40 obětí letadla, jež se zřítilo na pole poblíž Shanksville. Cestujícím letu číslo 93 se v osudný den podařilo útočníky přemoci.

Skandál golfového klubu

Poprask způsobil v Americe golfový klub Wisconsin, jenž inzeroval speciální nabídku – lidé si mohli zahrát devět jamek za 9 dolarů a 11 centů u příležitosti výročí útoků. Jeho facebookové stránky ihned zaplavily negativní komentáře i výhrůžky smrtí. Majitel klubu Marc Watts se následně omluvil. Podle všeho ale sleva nebyla novinkou – hřiště už ji nabízelo tři roky zpátky, napsal server BBC News.

Výročí 11. září
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ringo Chiu

Martin Řezníček k dopadům útoků z 9/11:

„Důsledky 11. září můžeme pozorovat pokaždé, než kupříkladu vstoupíme do letadla. Psychologicky je to pak datum, k němuž se vztahují obrovské emoce. U Američanů také stále panuje strach z toho, co může přijít zvenčí.“

Co jste dělali 11. září 2001? Odpověď zná každý

„V Americe každý ví, co dělal 11. září 2001. Tehdy bylo slunečné ráno a sledovala jsem CNN. A najednou se objevila flashová zpráva, že letadla narazila do jedné z věží,“ vypráví někdejší zpravodajka v USA Petra Flanderková. Řada lidí si nejprve pomyslela, že jde o chybu letového provozu. Při nárazu druhého letadla už ovšem Američanům bylo jasné, že se jedná o teroristický útok. 

Po útoku na Pentagon byl uzavřen letecký provoz nad Spojenými státy, jelikož Američané nevěděli, zda se nechystá útoků víc. Flanderková tudíž musela zůstat dva dny ve Washingtonu. Až poté zamířila do New Yorku - vlakem. Na ulicích byly rozsáhlé zácpy, lidé proto museli chodit pěšky. „I komunikace byla složitá, fungovaly pouze pevné linky,“ poznamenala Flanderková. 

Moderátor ČT Bohumil Klepetko byl 11. září 2001 přímo v Pentagonu na stáži. „Do Pentagonu jsme přijeli na schůzku asi 5 minut před půl desátou. Byla to jedna z nejpozoruhodnějších náhod mého života. Byl jsem jednou v životě v Pentagonu a přijel jsem tam čtvrt hodiny předtím, než tam vlétlo letadlo s teroristy. Najednou tam přiběhla důstojnice a křičela 'bomba'. Přes prosklenou stěnu už bylo vidět, jak se valí dav důstojníků ven. Pak nás vyvedli bočním východem ven, kde už jsem viděl, jak se z Pentagonu valí hustý černý dým,“ zavzpomínal na tragický den Klepetko.

Ztratili jsme svobodu, říkali Američané po útocích

Američané podle novinářky nedokázali uvěřit tomu, co se stalo. „Po útoku lidé říkali, že Amerika ztratila svou svobodu, že byla zasažena v samém srdci – na americkém území. Američané se do té doby domnívali, že pokud jsou doma, tak se jich takový útok netýká,“ podotkla Flanderková s tím, že mezi lidmi byla cítit solidarita, která nebyla pro Newyorčany do té doby typická.

  • Na Ground Zero se má brzy otevřít muzeum s artefakty přímo z 11. září. Na konci tohoto roku nebo na začátku roku 2014 pak má být otevřen mrakodrap Freedom Tower.

Na místě dvou věží Světového obchodního centra v New Yorku se v současné době staví. V roce 2011 zde byl odhalen památník obětem 9/11 a v květnu 2013 byla dokončena stavba Freedom Tower (Věže svobody). Mrakodrap se svými 541 metry představuje třetí nejvyšší budovu světa a nejvyšší budovu na západní polokouli.

V roce 2013 nenechává americká vláda nic náhodě

„Prezidentův národně bezpečnostní tým podniká opatření, aby zabránil útokům souvisejícím s 9/11 a zajistil ochranu amerických občanů a zařízení v zahraničí,“ uvedl Bílý dům v prohlášení.

Amerika je mnohem obezřetnější než před 12 lety. V zemi například existuje utajovaná laboratoř, v níž se zkoumají zbytky z bomb z celého světa. „Když bomba kdekoli na světě vybuchne, rádi bychom tady její zbytky viděli,“ řekl ředitel laboratoře Greg Carl.

Při útoku na americký konzulát v libyjském Benghází byli 11. září minulého roku zabiti čtyři Američané včetně velvyslance. „Loňské události, při nichž jsme ztratili čtyři statečné Američany - Chrise Stevense, Seana Smithe, Glena Dohertyho a Tyrona Woodse, ukázaly tvrdou realitu a problémy, kterým ve světě čelíme,“ podotkl Bílý dům.

Pozdější vyšetřování ukázalo, že útok měli na svědomí islámští radikálové. Bílý dům tehdy původně sdělil, že incident byl vyústěním protizápadních protestů v zemi. Později uvedl, že v době zveřejnění tohoto závěru neměl úplné informace.   

  • Při teroristických útocích ze září 2001 na Světové obchodní centrum v New Yorku, Pentagon ve Washingtonu a v Pensylvánii zahynulo 2 977 obětí a 19 únosců. Z toho přes 260 lidí zemřelo v letadlech, kterými tehdy teroristé útoky uskutečnili.