Nový dokument pohlédne na útoky 9/11 očima jedné firmy

New York – Datum 11. září 2001 zůstane už navždy spojené s teroristickými útoky na New York a Washington. Osudný den nyní připomíná nový dokument Out of the Clear Blue Sky o jednom ze symbolů tragédie - firmě Cantor Fitzgerald. V troskách Světového obchodního centra tehdy zemřely dvě třetiny jejích zaměstnanců.

Z hořících mrakodrapů se stala smrtelná past pro 658 z necelé tisícovky zaměstnanců investiční banky Cantor Fitzgerald. „Zapnete televizi a vidíte, jak letadlo naráží do budovy. Bylo to jako znovu a znovu sledovat vraždu mých bratrů,“ prohlásila sestra dvou obětí útoku Kathy Sheaová.

O bratra přišla i režisérka dokumentu Danielle Gardnerová. „Film pro mě byl zároveň terapií i velkou bolestí,“ podotkla režisérka.

Výročí 11. září
Zdroj: ČTK/AP/Mary Altaffer

Archivní záběry a výpovědi pozůstalých spojuje hlavní postava - Howard Lutnick. Ředitel firmy přežil, protože byl ráno vyprovodit syna do školky. Přišel ale o bratra a nejlepší přátele. „Existuje jen jeden důvod, proč zůstat v byznysu. Moje firma se musí postarat o mých 700 rodin,“ konstatoval ředitel v září 2001.

Muž s pověstí nekompromisního byznysmena pozvedl společnost z popela. Fungovala už dva dny po útocích. „Když mluvíte s lidmi na Wall Street, říkají, že to byla jedna z nejšťastnějších věcí, kterou kdy viděli,“ uvedl Lutnick.

11. září 2001 v dokumentu režisérky Gardnerové (zdroj: ČT24)

Firma dál prosperuje. Celkem už věnovala 180 milionů dolarů pozůstalým a v současnosti má dvakrát víc zaměstnanců než před dvanácti lety. Ti pracují jen pár kilometrů od původního sídla společnosti. Adresu měnit nehodlají. „Novým zaměstnancům by to asi nevadilo. Pro mě by to ale bylo až příliš emocionální,“ poznamenal Lutnick.

  • Jména zesnulých zaměstnanců Cantor Fitzgerald jsou vyrytá v památníku na místě Světového obchodního centra. Tvoří téměř čtvrtinu z bezmála tří tisíc obětí útoků.
Barack Obama během výročí 11. září
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Spojené státy včera vzpomínaly na oběti teroristických útoků z jedenáctého září 2001. Minutou ticha před Bílým domem a Pentagonem je uctil také prezident Barack Obama. Od útoků v New Yorku, Washingtonu a v Pensylvánii uplynulo už 12 let.

Zahynulo při nich 2 977 obětí a 19 únosců. Z toho přes 260 lidí zemřelo v letadlech, kterými tehdy teroristé útoky uskutečnili.

Vydáno pod