Asad oslavil 48. narozeniny, od rebelů dostal krvavý dort

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad dnes za pokračující občanské války v zemi oslavil 48. narozeniny. Damaškem projel konvoj tří desítek automobilů vyzdobených jeho portréty. Rebelové mu – stejně jako loni – připravili narozeninový dort v barvě krve.

Asad vystudoval ve Velké Británii oční lékařství. Má tři děti a ačkoli mu nyní mnoho Syřanů přezdívá řezník, on sám se tak necítí. V rozhovoru pro televizi CBC tento týden řekl, že by měl být považován za naději Sýrie: „Jestliže lékař musí pacientovi uříznout nohu, aby předešel gangréně, neřeknete o něm, že je řezník, ale nazvete ho doktorem, a poděkujete mu, že zachránil váš život.“

Dort od rebelů měl barvu krve
Zdroj: ČT24

Asad převzal prezidentský úřad po smrti otce Háfize v roce 2000. Nizozemský diplomat Nikolaos van Dam o něm řekl, že se nyní chová mnohem rozhodněji než na začátku své vlády. „Je teď pánem mnohem více než dřív, i když nemůže jednat bez podpory vojenského a bezpečnostního aparátu. Naslouchá poradcům, ale rozhoduje sám,“ řekl van Dam.

Asad oslavil 48. narozeniny
Zdroj: ČT24

K nejbližšímu Asadově kruhu se řadí jeho mladší bratr Máhir, který velí divizi republikánské gardy chránící Damašek, prezidentova manželka Asma, strýc a bratranec Muhammad a Ramí Machlúfové a dále velitel damašských bezpečnostních sil Háfiz Machlúf. Všichni až na Asmu Asadovou, která je sunnitka, náleží k šíitské sektě alávitů.

Bašár Asad s manželkou Asmou
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Asad čelí dva a půl roku opozici, která bojuje proti jeho armádě. Válka má na kontě dle odhadů na 110 000 životů. Asadův režim tento týden přistoupil na ruský návrh a je připraven dát k mezinárodní kontrole svůj arzenál chemických zbraní. Sýrie se tak prozatím vyhnula americkému útoku, který měl být odvetou za údajné nasazení chemických zbraní syrským režimem.