Na Korejském poloostrově hrozí jaderná katastrofa, obává se Rusko

Moskva - Severní Korea pracuje na zakonzervovaném jaderném reaktoru, který se nalézá v tak „příšerném stavu“, že se Moskva v případě spuštění reaktoru obává „jaderné katastrofy“. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom dnes informovala agentura Interfax. Podle ruského zdroje se na reaktoru pracuje už dlouho a některé známky nasvědčují, že má být opět spuštěn. Podezření, že Severokorejci aktivují svůj reaktor schopný produkovat plutonium, vyslovili už ve středu Američané.

„Naše hlavní znepokojení souvisí s naprosto pravděpodobnými technickými důsledky. Reaktor se nachází v příšerném stavu, jde o konstrukci na úrovni 50. let minulého století,“ varoval ruský diplomat.

Zvláštní vyslanec USA pro severokorejské záležitosti Glyn Davies označil zprávy o znovuoživování severokorejského reaktoru za vážný problém, pokud se ukážou být pravdivé: „Tyto zprávy jsou, jak myslím, nepotvrzené. Záležitosti zpravodajských služeb nemohu komentovat… Jestli se ukáže, že tyto zprávy jsou pravdivé, tak by to mohlo být velice vážné. Bylo by to porušení řady rezolucí Rady bezpečnosti OSN.“ 

„Nemáme tušení, v jakém stavu ten reaktor je. V dobrém to asi nebude. Nicméně jakákoliv havárie na zařízení tohoto typu by byla velmi vážná, ale důsledky by se s nejvyšší pravděpodobností omezily na Severní Koreu,“ uvedla ve Studiu ČT24 předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Satelitní snímky Jongbjonu
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Pětimegawattový reaktor v jaderném komplexu Jongbjon zavřela KLDR v rámci odzbrojovací dohody, ale v dubnu uvedla, že jej opět hodlá spustit. Ve středu američtí výzkumníci s odvoláním na satelitní snímky varovali, že se Severokorejci snaží reaktor znovu uvést do provozu. Připustili ale, že bez přístupu k reaktoru nelze s jistotou potvrdit, že opět funguje.

Snímek z komerčního satelitu pořízený 31. srpna ukazuje páru stoupající z budovy, ve které jsou parní turbíny a generátory poháněné teplem z reaktoru.

Reaktor může produkovat plutonium pro jaderné zbraně. Již 28. srpna oznámila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), že Severní Korea provádí v jaderném komplexu Jongbjon stavební práce. MAAE tehdy uvedla, že stavební ruch se zdá být víceméně v souladu s prohlášením Pchjongjangu, že „dál rozvíjí své jaderné kapacity“. Ve zprávě určené členským státům MAAE současně konstatovala, že severokorejský jaderný program „nadále vyvolává vážné znepokojení“.

Podle odborníků by nyní trvalo zhruba půl roku uvést reaktor znovu do chodu, pokud ovšem během odstávky neutrpěl větší škody.

Rozhovor s Danou Drábovou (zdroj: ČT24)